AstraZeneca investeşte 300 de milioane de dolari într-un laborator de ultimă generaţie în SUA pentru terapii celulare

AstraZeneca investeşte 300 de milioane de dolari într-un laborator de ultimă generaţie în SUA pentru terapii celulare

Producătorul de medicamente anglo-suedez, AstraZeneca, a anunţat marţi că va investi 300 de milioane de dolari într-o unitate de ultimă generaţie din Rockville, Maryland (Statele Unite), pentru descoperirea şi dezvoltarea de terapii celulare.

Peste 150 de locuri de muncă vor fi create la sediul din Statele Unite, care se va concentra iniţial pe fabricarea de terapii cu celule T pentru a permite efectuarea de studii clinice în întreaga lume, a declarat într-un comunicat compania, adăugând că sediul îşi poate extinde aria de activitate pentru a sprijini alte domenii de boli.

AstraZeneca construieşte un portofoliu de terapii celulare care are ca scop abilitarea şi echiparea celulelor T ale sistemului imunitar pentru a lupta mai eficient împotriva cancerului.

Echipele de cercetare ale companiei explorează noi modalităţi de a ţinti şi de a înarma celulele CAR-T pentru a le spori eficacitatea în cazul tumorilor solide, depăşind micro-mediul imunitar supresiv al tumorii.

Privind spre viitor, compania a anunţat că lucrează la crearea de terapii celulare de generaţie următoare, în cadrul cărora medicii ar putea selecta abordări terapeutice dintr-o bibliotecă de terapii gata de utilizare pentru pacienţi, dezvoltate în avans din celulele donatorilor sănătoşi.

Unitatea din Rockville marchează cea mai recentă investiţie a AstraZeneca în terapiile celulare, după achiziţia Neogene Therapeutics şi alte acorduri de colaborare cu dezvoltatorii de terapii celulare precum Quell therapeutics, Cellectis, şi AbelZeta.

Unitatea din Rockville este situată la mai puţin de 8 km de unul dintre cele cinci centre de cercetare şi dezvoltare globale ale companiei, şi  aproape de mai multe universităţi, şi se află în coridorul în plină expansiune al ştiinţelor vieţii din Maryland.

AstraZeneca avansează în stadiul iniţial de testare a mai multor terapii celulare în diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul hepatic şi de prostată.

Unitatea se va alătura reţelei globale de producţie şi aprovizionare a AstraZeneca, care numără aproape 30 de unităţi de producţie şi aprovizionare în 16 ţări, care sunt în prezent operaţionale sau în curs de dezvoltare în cadrul companiei.

În Statele Unite, unităţile de producţie ale AstraZeneca se concentrează pe producţia de molecule mici şi produse biologice, valorificând tehnologia şi dezvoltarea farmaceutică de vârf.

Împreună, unităţile de producţie din SUA au peste 2.600 de angajaţi cu normă întreagă şi livrează anual peste 9 miliarde de doze de medicamente.

viewscnt