Ministerul Sănătăţii a realizat o nouă actualizare a Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), care se aplică din această lună. Lista cuprinde medicamentele ce pot fi comercializate de către farmaciile care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.
Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care prevede introducerea a 60 de medicamente în Canamed, modificarea a 98 de poziţii şi abrogarea a 45 de poziţii.
Printre cele 60 de noi medicamente se numără Tabrecta 150 mg (substanţa activă capmatinib, DAPP Novartis Irlanda), orfan, indicat pentru tratamentul pacienţilor cu cancer pulmonar fără celule mici / NSCLC – preţ maxim 40.747,72 cu TVA, Brukinsa 80 mg (zanubrutinib, DAPP Beigene Irlanda), inovativ, indicat pentru tratamentul pacienţilor cu macroglobulinemie Waldenström, limfomul zonei marginale şi leucemie limfocitară cronică – preţ maxim 26.319,77 lei, şi Scemblix 20 mg/40 mg (asciminib, DAPP Novartis Irlanda), orfan, indicat pentru tratamentul pacienţilor cu leucemie mieloidă cronică, cu cromozom Philadelphia, în faza cronică / LMC-FC Ph+ – preţ maxim 23.770,52 lei.
Ultima corecţie a preţurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022, iar următoarea corecţie a Canamed ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.
Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.
Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.