Un nou tratament, testat de cercetători de la Stanford Medicine, ar putea schimba fundamental modul în care se realizează transplanturile de celule stem, în special pentru pacienţii cu boli genetice rare, precum anemia Fanconi. O nouă metodă, care elimină necesitatea chimioterapiei şi a radiaţiilor, a oferit rezultate remarcabile, deschizând perspective promiţătoare pentru intervenţii mai sigure, cu un risc minim de complicaţii grave.
Un tratament cu anticorpi, dezvoltat la Stanford Medicine, a reuşit să pregătească pacienţii pentru transplanturi de celule stem fără utilizarea chimioterapiei toxice cu busulfan sau a radiaţiilor, conform unui studiu clinic de fază 1.
Deşi a fost testată iniţial pe pacienţi cu anemie Fanconi, o afecţiune genetică ce face transplantul standard extrem de riscant, cercetătorii sunt de părere că această abordare ar putea fi eficientă şi în cazul altor boli genetice care impun un transplant de celule stem.
„Am reuşit să tratăm aceşti pacienţi extrem de fragili cu o abordare nouă şi inovatoare, care ne-a permis să reducem toxicitatea procedurii de transplant. Am renunţat complet la folosirea radiaţiilor şi a chimioterapiei toxice cu busulfan, cu rezultate excepţionale”, a declarat dr. Agnieszka Czechowicz, medic şi cercetător, coautor principal al studiului.
În studiul clinic, prezentat marţi în revista Nature Medicine, anticorpul utilizat împreună cu alte medicamente a permis transplantul pentru trei copii cu anemie Fanconi. Toţi trei au finalizat doi ani de monitorizare şi se simt bine.
„Dacă nu primesc transplant la timp, pacienţii cu anemie Fanconi nu mai produc sânge şi mor din cauza sângerărilor sau infecţiilor”, a explicat dr. Rajni Agarwal, medic şi coautor principal al studiului.
Înainte de a fi supuşi unui transplant de celule stem, în care măduva bolnavă este înlocuită cu cea a unui donator sănătos, celulele stem proprii ale pacientului trebuie eliminate, de obicei prin chimioterapie sau radiaţii.
În acest studiu, pacienţii au fost injectaţi cu un anticorp care vizează CD117, o proteină de pe suprafaţa celulelor stem hematopoietice. Anticorpul, numit briquilimab, elimină aceste celule fără efecte secundare toxice.
Echipa a valorificat decenii de cercetare de la Stanford pentru a dezvolta această tehnică mai sigură, dar şi mai accesibilă pentru transplantul de celule stem.
Dr. Czechowicz a început studiul celulelor stem hematopoietice încă din 2004, când era studentă în laboratorul profesorului Irving Weissman, o autoritate în domeniul biologiei celulelor stem. Împreună au demonstrat că un anticorp împotriva CD117 poate elimina celulele stem la şoareci fără efectele nocive ale chimioterapiei şi radiaţiilor. Ulterior, au identificat echivalentul clinic folosit în acest studiu.
Studiul clinic a abordat şi o altă problemă importantă: 35% până la 40% dintre pacienţii care aveau nevoie de transplant nu aveau donatori complet compatibili.
Cercetătorii au rezolvat parţial această provocare prin modificarea măduvei osoase donate, îmbogăţind-o cu celule CD34+ (celule stem hematopoietice) şi îndepărtând un subset de celule imune problematice (celulele T alfa/beta), ceea ce reduce riscul complicaţiei numite boala grefă-contra-gazdă. Această abordare permite utilizarea de donatori parţial compatibili, cum ar fi un părinte.
„Transplanturile de celule stem sunt cel mai adesea folosite în cancerele de sânge, dar, făcându-le mai sigure, le putem extinde şi la alte boli”, a explicat dr. Czechowicz.
Anemia Fanconi afectează repararea ADN-ului, ceea ce duce la dezvoltarea deficitară a celulelor roşii, albe şi a trombocitelor, cauzând oboseală, infecţii frecvente şi sângerări.
Aproximativ 80% dintre pacienţi dezvoltă insuficienţă de măduvă osoasă (medulară) până la vârsta de 12 ani. Transplantul este singura soluţie, dar pacienţii sunt extrem de vulnerabili la toxicitatea chimioterapiei şi riscul de a dezvolta cancer secundar.
„Aproape toţi aceşti pacienţi dezvoltă un al doilea cancer până la vârsta de 40 de ani”, a precizat dr. Czechowicz, care speră că noua metodă va reduce semnificativ acest risc.
Cei trei participanţi la studiu aveau sub 10 ani, proveneau din medii etnice diferite şi prezentau mutaţii genetice distincte. Fiecare a primit o doză intravenoasă de anticorp cu 12 zile înainte de transplant, apoi tratamente imunosupresoare, dar fără busulfan sau radiaţii.
Copii au primit celule stem de la un părinte, modificate pentru a reduce riscurile. În decurs de două săptămâni, celulele transplantate s-au instalat complet în măduva osoasă.
Niciun pacient nu a respins transplantul, iar la 30 de zile de la procedură, măduva era aproape integral compusă din celule sănătoase ale donatorilor.
Iniţial, obiectivul a fost ca măcar 1% din celulele din măduva pacienţilor să provină de la donator, însă după doi ani de la transplant, toţi cei trei copii au în prezent aproape toate celulele din măduvă provenite de la donator.
„Rezultatele ne-au depăşit aşteptările”, a indicat dr. Czechowicz.
Cercetătorii desfăşoară acum un studiu de fază 2 pe alţi copii cu anemie Fanconi şi plănuiesc extinderea metodei la alte afecţiuni, precum anemia Diamond-Blackfan.
Deşi majoritatea pacienţilor cu cancer vor avea nevoie în continuare de chimioterapie pentru eliminarea celulelor maligne, echipele explorează posibilitatea de a adapta anticorpul şi pentru pacienţii vârstnici fragili sau cu boli asociate, care nu tolerează tratamentele standard.
Grupul lucrează şi la noi generaţii de terapii care să îmbunătăţească şi mai mult regimul de tratament pentru pacienţii cu anemie Fanconi şi alte boli grave.
La studiu au participat şi cercetători de la Universitatea California, din San Francisco, Facultatea de Medicină Kaiser Permanente Bernard J. Tyson, Spitalul de Copii St. Jude, Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering şi compania Jasper Therapeutics. Finanţarea a venit de la susţinători filantropi anonimi şi de la California Institute of Regenerative Medicine.
Anticorpul briquilimab a fost furnizat de Jasper Therapeutics, iar Fundaţia pentru Cancer Fanconi şi Programul de Studii Clinice Stanford au oferit suport logistic pentru desfăşurarea cercetării.