Un nou medicament, autorizat în SUA ca terapie de întreţinere la pacienţii cu boală pulmonară obstructivă cronică

Un nou medicament, autorizat în SUA ca terapie de întreţinere la pacienţii cu boală pulmonară obstructivă cronică

O nouă opţiune terapeutică vine în sprijinul pacienţilor cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) care nu răspund suficient la tratamentele inhalatorii standard.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat medicamentul mepolizumab (Nucala) ca tratament suplimentar continuu pentru pacienţii cu BPOC, care se adaugă la terapia de bază, pentru a controla mai bine boala pe termen lung, introducând astfel o nouă opţiune de tratament pentru reducerea crizelor respiratorii, mai ales în cazul celor cu un nivel crescut de eozinofile în sânge.

Tratamentul  este un anticorp monoclonal care inhibă interleukina-5 şi ajută la reglarea eozinofilelor, un tip de celule albe din sânge care provoacă inflamaţii în plămâni atunci când sunt produse în exces.

Este singurul medicament biologic aprobat care a fost testat special la pacienţi cu BPOC care au un nivel crescut de eozinofile în sânge (BEC), adică cel puţin 150 de celule/µL (pe microlitru), potrivit unui comunicat al gupului farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), cel care a dezvoltat tratamentul.

În Statele Unite, până la 70% dintre pacienţii cu BPOC care continuă să aibă crize, în ciuda tratamentului inhalator cu trei medicamente, au un nivel ridicat de eozinofile (BEC ≥150 celule/µL).

Recenta autorizare se bazeză pe rezultatele a două studii de fază III, randomizate (1:1), dublu-orb, cu grupuri paralele - participanţii au fost împărţiţi în două sau mai multe grupuri, iar fiecare grup a urmat un singur tip de tratament pe toată durata studiului, fără a trece de la un tratament la altul.

Ambele au evaluat administrarea subcutanată a dozei de 100 mg la fiecare patru săptămâni, în completarea schemei standard de tratament cu trei medicamente inhalatorii.

În studiul Matinee, prezentat în cadrul Congresului Internaţional al Societăţii Americane de Pneumologie/American Thoracic Society 2025 International Congress (ATS2025, 16-21 mai, San Francisco), un număr de 804 pacienţi cu BPOC şi BEC ≥300 celule/µL au înregistrat o reducere semnificativă statistic a exacerbărilor moderate sau severe atunci când medicamentul a fost adăugat la terapia standard (0,80 faţă de 1,01 evenimente pe an; raport de incidenţă, 0,79).

Pe lângă rezultatul principal, cercetătorii au observat şi o scădere a ratei exacerbărilor care au necesitat vizite la camera de gardă sau spitalizare (raport de incidenţă, 0,65).

În studiul Metrex, rezultatele au fost similare: pacienţii care au primit medicamentul au prezentat o reducere semnificativă a exacerbărilor moderate sau severe (1,40 faţă de 1,71 evenimente pe an; raport de incidenţă, 0,82).

Evenimentele adverse raportate au fost similare între grupul care a primit medicamentul şi cel placebo.

Mepolizumab este un anticorp monoclonal umanizat, produs în celule de ovar de hamster chinezesc prin tehnologia ADN recombinant.

Medicamentul este autorizat în Uniunea Europeană pentru mai multe indicaţii inclusiv ca tratament suplimentar pentru astmul eozinofilic sever refractar la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 6 ani şi peste.

viewscnt