Antibiotice Iaşi, dezvoltare echilibrată, investiţii strategice şi extindere internaţională

Antibiotice Iaşi, dezvoltare echilibrată, investiţii strategice şi extindere internaţională

Antibiotice SA (simbol ATB) a publicat, la data de 14 mai 2025, raportul privind rezultatele economico-financiare aferente primului trimestru al anului.

Având în vedere contextul instabil la nivel global şi, în special, evenimentele naţionale care influenţează economia şi politicile financiare, compania Antibiotice consolidează rata profitabilităţii şi poziţia atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională, confirmând astfel sustenabilitatea strategiei sale de creştere durabilă şi echilibrată.

Principalele rezultate economico-financiare din T1 2025:

- Venituri totale: 180,03 milioane lei;

- Profit brut: 35,34 milioane lei, echivalent cu o rentabilitate de 21,9%, în creştere cu 3% comparativ cu T1 2024;

- Randament al afacerii (profit brut+ taxa claw-back) de 27,8%;

- Lider valoric cu o cota de piaţă în spitale (produse generice OTC şi Rx) de 13,6% (conform Cegedim, martie 2025);

- Valoare medie a acţiunii: 2,3745 lei/acţiune.

Poziţie consolidată pe piaţa farmaceutică din România

Antibiotice ocupă locul 4 din 361 de companii active în România, în funcţie de consum (număr de cutii), cu o cotă de piaţă de 4,5% pe segmentul medicamentelor generice cu şi fără prescripţie medicală. Este lider cantitativ pentru formele farmaceutice: unguente (19,7%), supozitoare şi ovule (33,4%) şi pulberi injectabile (60,2%), şi deţine locul 3 pe segmentul capsulelor (5,6%).

Creştere susţinută şi diversificarea portofoliului

În primul trimestru, au fost lansate trei produse noi: un medicament cu prescripţie pentru terapia de substituţie hormonală şi două suplimente alimentare, destinate sănătăţii femeii aflate la menopauză şi sănătăţii bărbatului, cu adresabilitate atât pe piaţa internă, cât şi internaţională.

Expansiune internaţională aliniată cu obiectivele strategice

Veniturile din vânzările pe pieţele internaţionale au însumat 75,9 milioane lei (15 milioane euro).

În principal, creşterea a fost susţinută de extinderea prezenţei în Europa cu produse finite, în concordanţă cu obiectivele planului de afaceri, ceea ce conferă companiei perspective importante de dezvoltare. Antibiotice a continuat negocierile comerciale în Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia pentru demararea vânzărilor produselor autorizate, precum şi pentru stabilirea portofoliilor vizate pentru înregistrare în perioada următoare.

În Germania, una dintre cele mai mari pieţe din Europa, a fost încheiat un contract de distribuţie pentru două produse injectabile, cu primele livrări planificate pentru trimestrul patru al anului curent. De asemenea, s-au iniţiat discuţiii avansate pentru demararea înregistrării unui portofoliu de produse topice.

În Italia au fost adjudecate noi licitaţii pentru un produs injectabil din portofoliul companiei, care vor conduce la obţinerea unei cote de piaţă de aprox. 40% în piaţa ţintă pe moleculă.

În Vietnam, compania a lansat patru noi produse cardiovasculare prin intermediul a doi noi parteneri locali.

Pe segmentul substanţelor active, Antibiotice şi-a menţinut trendul de consolidare pe piaţa globală, cu livrări în peste 55 de ţări. În perioada ianuarie-martie 2025, s-au înregistrat progrese în proiectele strategice din Europa, America de Nord şi America Latină, confirmând premise solide pentru dezvoltarea pe aceste pieţe.

Eficienţă operaţională şi stabilitate financiară

În perioada de referinţă, compania şi-a desfăşurat activitatea în acord cu planul de afaceri "The Future Together", reuşind să consolideze rata de profitabilităţii şi o cifră de afaceri netă de 161,12 milioane lei.

Indicatorii de echilibru financiar urmăriţi în primele 3 luni din 2025:

- Lichiditatea curentă (active curente/datorii bancare pe termen scurt) este de 9,47, mai mare decât 1,2 (nivel recomandat de instituţiile financiare)

- Total datorii bancare (suma datoriilor bancare ca expresie a soldului creditului operaţional şi a soldului creditului de investiţii):

- Total datorii bancare/EBITDA este 1,34, mai mic decât de 3,5 (nivel recomandat de instituţiile financiare)

- Total datorii bancare/capital propriu este de 0,22, mai mic decât 1 (nivel recomandat de instituţiile financiare)

Investiţii strategice pentru dezvoltare şi modernizare

În T1 2025, Antibiotice Iaşi a realizat investiţii în valoare de 11,25 milioane lei, alocate conform planului anual de investiţii, pentru consolidarea şi modernizarea capacităţilor companiei.

Cea mai mare parte a investiţiilor - 8,4 milioane lei - a fost direcţionată către proiectele din cadrul programului InvestEU - Dezvoltare Strategică, şi au vizat:

- dezvoltarea portofoliului de produse prin investiţii în cercetare-dezvoltare;

- extinderea capacităţilor industriale, inclusiv avansarea lucrărilor la noua unitate pentru producerea, ambalarea şi depozitarea produselor sterile.

Depozitul de produs finit, investiţie finalizată la sfârşitul anului trecut, a fost autorizat de ANMDMR, în perioada de referinţă.

Totodată, compania a continuat transformarea digitală prin implementarea sistemului ERP, modernizarea reţelelor informatice şi consolidarea securităţii cibernetice.

Investiţiile pentru consolidarea afacerii, în valoare de 3,2 milioane lei, au vizat modernizarea infrastructurii de utilităţi, adaptarea la cerinţele de mediu, dotarea laboratoarelor de control al calităţii şi retehnologizarea fluxurilor de fabricaţie.

Investiţii în dezvoltarea resurselor umane prin fonduri europene

În perioada de referinţă, Antibiotice Iaşi a atras fonduri europene în valoare de 1,5 milioane euro pentru formarea resurselor umane prin două proiecte cu finanţare europeană, derulate prin platforma de management al cunoaşterii, Academia a+:

- "Educaţie în Acţiune: Îmbunătăţirea Accesibilităţii şi Relevanţei Învăţământului Profesional şi Tehnic prin Stagii de Practică în cadrul Antibiotice S.A."

- "AntibioticeSkills: Perfecţionarea Studenţilor şi Adaptarea lor pe Piaţa Muncii"

Acestea vizează stagii de practică pentru peste 500 de elevi şi studenţi, contribuind la dezvoltarea competenţelor profesionale, antreprenoriale şi digitale. Proiectele sunt implementate cu sprijinul Fondului Social European Plus şi vor fi derulate până în 2027.

***

Persoanele interesate de mai multe informaţii pot consulta Raportul administratorilor aferent primului trimestru din 2025 pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, al Autorităţii de Supraveghere Financiară sau pe website-ul companiei Antibiotice S.A., secţiunea "Investitori > Informaţii financiare > Raportări financiare".

viewscnt