România continuă să înregistreze cea mai mare rată a incidenţei şi mortalităţii prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană, cu o rată de 2,5 ori mai mare decât media UE şi o mortalitate de peste patru ori mai ridicată.
În acest context, prevenţia devine esenţială pentru reducerea impactului acestei boli. Pentru a sprijini eforturile de prevenţie, Centrul de Oncologie şi Radioterapie Sf. Nectarie inaugurează primul Centru de Vaccinare Anti-HPV din Craiova, un pas important pentru sănătatea publică. Această iniţiativă facilitează accesul la vaccinare şi oferă informaţii esenţiale despre prevenirea infecţiei cu virusul papiloma uman (HPV), principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin.
Vaccinarea HPV: o prioritate pentru sănătatea publică
Deschiderea oficială a centrului a fost marcată printr-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), precum şi specialişti renumiţi din domeniul oncologiei şi sănătăţii publice. Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, a subliniat impactul esenţial al prevenţiei în combaterea acestei afecţiuni şi rolul determinant al comunităţii medicale în schimbarea statisticilor alarmante:
"În fiecare zi, văd paciente diagnosticate în stadii avansate, când povara bolii devine copleşitoare şi, adesea, le împiedică să îşi continue tratamentul. Cancerul de col uterin este unul dintre puţinele cancere care pot fi prevenite aproape în totalitate, însă continuă să fie o cauză majoră de mortalitate oncologică în România. Vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură şi eficientă soluţie pentru reducerea riscului de infecţie, iar screeningul periodic poate depista leziunile precanceroase înainte de a evolua. Creşterea gradului de informare şi accesul la prevenţie sunt esenţiale pentru reducerea impactului acestei boli”.
Virusul papiloma uman este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală cu transmitere sexuală, iar peste 80% dintre bărbaţi şi femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori, sistemul imunitar elimină virusul, însă infecţiile persistente cu tulpini oncogene pot duce la apariţia cancerului.
Dolj, un judeţ cu rată crescută de vaccinare anti-HPV
Judeţul Dolj se află în top 5 judeţe din România la vaccinarea anti-HPV, un progres semnificativ datorat eforturilor de conştientizare şi extinderii accesului la vaccinare. În 2023, peste 1.400 de adolescenţi au fost vaccinaţi prin programul naţional de imunizare, iar în 2024, odată cu extinderea schemei de compensare, numărul celor vaccinaţi a crescut cu peste 170%, depăşind 3.800 de adolescenţi şi femei adulte.
La nivel naţional, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, între decembrie 2023 şi decembrie 2024, 94.497 de persoane şi-au iniţiat schema de vaccinare, dintre care 78% au fost femei. Grupul de vârstă 19-45 de ani a fost cel mai activ, cu 42.205 persoane vaccinate.
Cum funcţionează Centrul de Vaccinare Anti-HPV din Craiova?
În România, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani pot beneficia de vaccinarea anti-HPV in regim compensat 50%, pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialităţile aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.
Pentru a asigura acces facil şi un proces eficient, Centrul de Oncologie şi Radioterapie Sf. Nectarie colaborează cu 13 medici oncologi specialişti şi primari, care pot prescrie reţete pentru vaccin pacienţilor cu trimitere de la medicul de familie. Administrarea vaccinului este realizată de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV), iar pacienţii pot achiziţiona vaccinul din cele trei farmacii de circuit deschis aflate în proximitatea centrului.
Prof. Univ. Dr. Dominic Iliescu, specialist în obstetrică-ginecologie, a subliniat importanţa vaccinării anti-HPV în prevenţia cancerelor şi alte afecţiuni determinate de infecţia cu HPV: "Vaccinarea anti-HPV efectuată înainte de expunerea la virus oferă cea mai înaltă protecţie. Adulţii nevaccinaţi rămân vulnerabili la infecţia cu HPV şi expuşi riscului de a dezvolta cancere şi alte afecţiuni asociate acestei infecţii, din acest motiv fiindu-le şi lor recomandată vaccinarea. Studiile arată că aproape 50% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi atribuite infecţiilor dobândite după vârsta de 20 de ani şi 25% dintre cazuri pot fi asociate cu infecţiile dobândite după vârsta de 30 de ani. Toate aceste date subliniază importanţa vaccinării şi a prevenţiei active la toate vârstele”.
Cancerul de col uterin în România: o urgenţă de sănătate publică
România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa, iar incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27. În fiecare an, aproape 3.400 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar 1.805 îşi pierd viaţa din cauza ei.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al doilea cel mai comun tip de cancer la femeile din grupa de vârstă 15-44 de ani. Aceste statistici confirmă necesitatea unor măsuri eficiente de prevenţie, iar deschiderea Centrului de Vaccinare Sf. Nectarie Anti-HPV din Craiova reprezintă un pas important în această direcţie.
Sl. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei, Coordonator Grup Vaccinologie în cadrul SNMF: ,,Pentru majoritatea pacienţilor, medicul de familie este principala sursă de încredere şi informare în privinţa deciziilor legate de sănătate. Vaccinarea anti-HPV este o oportunitate reală de prevenţie, atât în medicina de familie, dar şi în alte segmente de asistenţă medicală. Exemplul pe care îl aduce Centrul Sf.Nectarie reprezintă o oportunitate pentru persoanele care doresc sa se vaccineze, inclusiv pentru prevenţia unor forme de cancer, dar şi un model de bună practică pentru Unităţile Sanitare Spitaliceşti de a se implica cât mai mult în activitatea de prevenţie.
Centrul de Vaccinare Anti-HPV din Craiova este situat în cadrul Centrului de Oncologie şi Radioterapie Sf. Nectarie, pe Strada Caracal nr. 109. Programările se pot realiza telefonic sau online, iar echipa medicală este pregătită să ofere suport şi informaţii detaliate privind procesul de vaccinare. Vaccinarea este o decizie care poate salva vieţi, iar creşterea accesibilităţii acestui serviciu reprezintă un pas esenţial în protejarea sănătăţii publice. Multe detalii despre vaccinarea anti-HPV, pe infoHPV.ro.