Copiii care au învins cancerul nu sunt întotdeauna în afara pericolului. Un studiu recent atrage atenţia asupra unui risc crescut de apariţie a bolilor renale cronice şi a hipertensiunii arteriale în rândul supravieţuitorilor cancerului pediatric. Pentru a reduce eficient riscurile apărute după tratament, autorii recomandă ca medicii şi specialiştii să revizuiască şi să ajusteze strategiile de monitorizare a pacienţilor.
Supravieţuitorii cancerului infantil prezintă un risc crescut de boală renală cronică (CKD) şi hipertensiune arterială, conform unui studiu publicat online pe 19 mai în revista JAMA Network Open.
Dr. Asaf Lebel, de la Hospital for Sick Children din Toronto, împreună cu colegii săi au examinat asocierea dintre tratamentul oncologic pediatric şi apariţia CKD sau hipertensiunii arteriale după încheierea terapiei, într-un studiu amplu, realizat la nivelul întregii populaţii de copii trataţi pentru cancer, prin compararea cu grupuri similare.
Autorii studiului au analizat starea de sănătate a copiilor care au supravieţuit cancerului şi au încercat să afle dacă aceştia sunt mai expuşi riscului de a dezvolta boli renale sau hipertensiune decât alţi copii.
Pentru acest studiu, ei au comparat aceşti copii cu două grupuri diferite:
- un grup format din copii care au fost spitalizaţi (pentru diverse probleme de sănătate, nu neapărat cancer);
- şi un alt grup format din copii sănătoşi din populaţia generală - cohorta GP.
Fiecare copil supravieţuitor de cancer a fost asociat cu copii din celelalte două grupuri care aveau caracteristici similare (precum vârsta, sexul etc), astfel încât să poată fi observate mai clar diferenţele privind sănătatea renală şi tensiunea arterială.
Au fost analizate datele de la 10.182 de supravieţuitori ai cancerului infantil (CCS) potriviţi cu 40.728 de pacienţi din cohorta de spitalizare, precum şi 8.849 de CCS potriviţi cu 35.307 participanţi din cohorta GP.
Leucemia, neoplasmele sistemului nervos central şi limfomul au fost cele mai frecvente tipuri de cancer (29,0%, 20,9%, respectiv 15,5%).
Analizând datele, cercetătorii au observat că, de-a lungul timpului, un procent semnificativ din copiii supravieţuitori au dezvoltat boală renală cronică.
Astfel, incidenţa cumulativă a CKD sau a hipertensiunii a fost de 20,85% faţă de 16,47%, în cohorta CCS comparativ cu cohorta de spitalizare, şi de 19,24% faţă de 8,05%, în cohorta CCS comparativ cu cohorta GP. Comparativ cu cohortele de spitalizare şi GP, CCS au prezentat un risc crescut de CKD şi hipertensiune.
Autorii sugerează că, pentru a reduce riscurile de boală renală cronică şi hipertensiune în rândul copiilor care au supravieţuit cancerului, este important ca recomandările medicale de monitorizare să fie mai clare şi mai bine adaptate.
Acest lucru ar putea fi realizat printr-o colaborare strânsă între specialiştii în boli renale şi cei în oncologie.