Unul din subiectele care au acaparat atentia omenirii de la inceputurile timpului este vesnica intrebare : Exista leac pentru a atinge nemurirea ? Sau daca nu, macar putem evita imbatranirea si toate neplacerile pe care le aduce?
de Diana Andreea Gheorghiţă, studentă în anul 6 la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Bucureşti
În trecut, poţiunea imortalităţii a fost ceva ce conducătorii dinastiilor din China, nobilii şi oficiali, au dorit cu disperare să găsească. Primul împărat care a murit din cauza intoxicării cu “poţiunea nemuririi” a fost Qin Shi Huang, acum mai bine de 2200 de ani. Această poţiune includea mercur şi arsenic, substanţe foarte toxice, care i-au adus sfârşitul.
Cu timpul, medicina a evoluat în mod exponenţial, însă nu a reuşit încă să atingă acest obiectiv utopic, de a împiedica îmbătrânirea. Până acum. Sau cel puţin aşa am putea considera dacă am căuta ultimele cercetări făcute pe tema genomului.
Genetica vine ca o revelaţie şi ne aduce o rază de speranţă. Cercetătorii au descoperit în 1997 o genă la şoareci ce este strâns legată de procesul de îmbătrânire. Această genă se numeşte Klotho. Un defect la nivelul acestei gene produce o îmbătrânire accelerată, scăderea speranţei de viaţă, infertilitate, atrofia pielii şi osteoporoză.
Gena Klotho are ca scop codarea unei proteine ce face parte din calea de semnalizare ce reglează îmbătrânirea in vivo, dar are şi o influenţă majoră asupra bolilor legate de vârsta înaintată.
Un alt studiu, din 2007, a observant că această genă este prezentă în cantităţi semnificative în celulele din rinichi. Reducerea expresiei acestei gene este legată de insuficienţa renală. În consecinţă, creşterea expresiei acestei gene a îmbunătăţit nu numai funcţia glomerulară, ci şi cea tubulară, ceea ce sugerează că această genă are un efect renoprotector remarcabil.
Cum ne poate afecta aceasta pe termen lung? Deşi majoritatea studiilor de până acum s-au limitat la şoareci, etape viitoare de studii ar putea fi următoarea mare descoperire medicală care să "schimbe lumea".
Un studiu mai nou, din 2011, a arătat că există o legătură directă între vitamina D din organism şi funcţionarea acestei gene.
Suplimentarea cu vitamina D a persoanelor ce suferă de acest deficit ar putea avea un efect benefic în expresia acestei gene şi, prin urmare, ar putea ajuta la evitarea îmbătrânirii premature.
Desigur, suplimentele trebuie folosite sub îndrumarea unui medic şi numai în cazul în care există deficite.
Toate aceste descoperiri ne fac să credem că, dacă am putea controla această genă, am putea într-un final să întârziem îmbătrânirea.
Desigur, acesta este un proiect ce necesită o inginerie genetică extraordinar de avansată şi, probabil, va mai dura până se vor face progrese semnificative în acest domeniu şi vom putea renunţa definitiv la crema antirid de pe noptieră.
Speranţa rămâne şi, odată cu evoluţia medicinei şi descoperirea şi înţelegerea corpului uman, avem mai multe şanse de a trăi o viaţă lungă şi sănătoasă.
Bibliografie:
Kuro-o, M., Matsumura, Y., Aizawa, H. et al. Mutation of the mouse klotho gene leads to a syndrome resembling ageing. Nature 390, 45–51 (1997). https://doi.org/10.1038/36285;
Amelioration of progressive renal injury by genetic manipulation of Klotho gene
Yoshisuke Haruna, Naoki Kashihara, Minoru Satoh, Naruya Tomita, Tamehachi Namikoshi, Tamaki Sasaki, Toshihiko Fujimori, Ping Xie, and Yashpal S. Kanwar
PNAS February 13, 2007 104 (7) 2331-2336; https://doi.org/10.1073/pnas.0611079104
https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2011.09.117 : Vitamin D receptor controls expression of the anti-aging klotho gene in mouse and human renal cells
Klotho, a Gene Related to a Syndrome Resembling Human Premature Aging, Functions in a Negative Regulatory Circuit of Vitamin D Endocrine System
Hiroshi Tsujikawa, Yoko Kurotaki, Toshihiko Fujimori, Kazuhiko Fukuda, Yo-Ichi Nabeshima
Molecular Endocrinology, Volume 17, Issue 12, 1 December 2003, Pages 2393–2403, https://doi.org/10.1210/me.2003-0048