Pregătirea în rezidenţiat a fost transferată către cele şase universităţi de medicină şi farmacie din România, printr-un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii. Actul normativ, care a aprobat un nou regulament de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat, prevede că examenul de intrare în rezidenţiat va fi organizat în continuare de Ministerul Sănătăţii.
Măsurile sunt prevăzute în ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 1.066/3.769/2025, publicat luni în Monitorul Oficial.
Noul ordin modifică şi completează Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei nr. 1.141/1.386/2007 (privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală).
“Transferul responsabilităţilor şi al documentaţiei aferente sarcinilor preluate de către instituţiile de învăţământ superior medical acreditate se realizează pe bază de proces-verbal de predare-primire încheiat între acestea şi direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti”, prevede actul normativ.
De asemenea, transferul informaţiilor stocate în Registrul matricol naţional al rezidenţilor se realizează pe bază de protocol încheiat între Ministerul Sănătăţii şi universităţile de medicină şi farmacie.
Astfel, pregătirea în rezidenţiat va fi preluată de către cele şase universităţi membre ale Asociaţiei Alianţa Universitară G6-UMF: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.
Noul ordin a stabilit şi arondarea teritorială la unităţilor de pregătire la cele 6 UMF-uri.
Toate cele şase universităţi vor trebui să înfiinţeze consilii de avizare şi reavizare a unităţilor de pregătire în rezidenţiat, iar componenţa consiliilor va fi aprobată prin decizie a rectorului UMF.
Ministerul Sănătăţii va organiza în continuare admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, cu tematică şi bibliografie unice, ca şi până acum.
În 2021, universităţile de medicină şi farmacie au propus ca organizarea rezidenţiatului să treacă în responsabilitatea instituţiilor de învăţământ superior.
Argumentul principal al universităţilor era faptul că această formă specifică de învăţământ se adresează doar absolvenţilor din domeniile medicale şi farmaceutice, iar activitatea de pregătire a rezidenţilor este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universităţile de profil.