Progrese recente în imunologie propun o paradigmă nouă în prevenirea bolilor virale şi în tratamentul cancerului: vaccinuri capabile să inducă o memorie imunologică de lungă durată. Un studiu realizat de cercetători de la Walter and Eliza Hall Institute (WEHI), din Australia, oferă perspective promiţătoare pentru o generaţie de vaccinuri care nu mai necesită administrări repetate şi care ar putea revoluţiona inclusiv terapiile oncologice.
Oamenii de ştiinţă de la WEHI au descoperit o modalitate promiţătoare de a creşte eficacitatea vaccinurilor, valorificând potenţialul unui anumit tip de celulă imună, oferind perspective promiţătoare pentru dezvoltarea de vaccinuri cu acţiune de lungă durată împotriva virusurilor şi terapii oncologice îmbunătăţite
Studiul echipei a utilizat o abordare inovatoare combinată cu tehnologia de ultimă generaţie a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm) pentru pentru a stimula producţia unui tip specializat de celule T cu o durată lungă de viaţă, care au abilitatea de a păstra o memorie imunologică eficientă timp de ani sau chiar decenii.
În cercetările pe modele de şoareci, echipa a identificat o nouă metodă de a stimula celulele T CD8+ cu memorie de tip stem după vaccinare, ceea ce indică un viitor în care mai multe boli ar putea fi prevenite şi tratate prin vaccinuri, eliminând necesitatea administrării periodice a dozelor de rapel.
Studiul a fost publicat recent în Journal of Experimental Medicine-JEM.
Super vaccinuri
Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente forme de prevenţie medicală şi continuă să salveze milioane de vieţi anual.
În ciuda succesului lor remarcabil, vaccinurile se bazează adesea pe anticorpi pentru protecţia imunitară. Aceştia dispar în mod natural în timp, ceea ce impune administrarea de doze de rapel pentru a menţine o imunitate crescută, aşa cum se întâmplă în cazul Covid-19 sau a tetanosului.
Anticorpii vizează suprafaţa unui virus sau a unei celule canceroase. Atunci când aceste structuri se modifică, cum este cazul virusurilor cu mutaţii rapide precum cele gripale sau coronavirusurile (SARS-CoV-2), sunt necesare doze de rapel, administrate periodic, pentru a ţinti noile variante circulante.
Cercetătorii de la WEHI au descoperit că un anumit tip de celule imune s-a dovedit extrem de promiţător în depăşirea acestor obstacole.
„Am avut de ceva timp convingerea că celulele T CD8+ cu memorie de tip stem sunt corelate cu o protecţie de lungă durată, iar acest studiu este primul care demonstrează acest beneficiu”, a declarat autoarea principală a studiului, şefa diviziei de Imunologie de la WEHI, conf. univ. Joanna Groom, cittată într-un comunicat al Institutului.
Celule T CD8+ (galbene) în interiorul ganglionilor limfatici ai şoarecilor. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o strategie pentru a stimula aceste celule folosind tehnologia vaccinului cu ARN mesager (ARNm). Credit: WEHI, 8 mai 2025
Celulele T CD8+ cu proprietăţi asemănătoare celulelor stem sunt capabile să reţină informaţii despre infecţii anterioare şi pot răspunde eficient în faţa unor agresori similari.
Echipa WEHI a combinat reglarea mecanismelor imune cu tehnologia vaccinurilor pe bază de ARNm pentru a ajusta răspunsul imun la nivel celular şi a stimula dezvoltarea acestor celule puternice la şoareci.
Vaccinurile pe bază de ARNm, precum cele utilizate pentru protecţia împotriva Covid-19, sunt extrem de adaptabile şi pot fi produse rapid pentru a combate ameninţările virale emergente.
„Rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. Am fost extrem de încântaţi de cât de eficientă s-a dovedit noua strategie de vaccinare în stimularea acestor celule”, a adăugat dr. Groom.
Potențial pentru vaccinuri împotriva cancerului
Pe lângă infecţiile virale, un număr crescut al acestor celule în organism este asociat cu rezultate mai bune şi în cazul cancerului.
Potrivit cercetătorilor, aceste descoperiri ar putea ghida dezvoltarea unor noi strategii de imunoterapie în oncologie.
„Ştim că organismul are nevoie de aceste celule pentru a elimina celulele canceroase", notează autorii.
Laboratorul WEHI îşi propune să pună în aplicare această metodă pentru a stimula celulele T CD8+ cu memorie de tip stem în scopul combaterii cancerului.
Celule T CD8+ (galbene) în interiorul ganglionilor limfatici ai şoarecilor. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o strategie pentru a stimula aceste celule folosind tehnologia vaccinurilor cu ARNm. Credit: WEHI, 8 mai 2025