Un nou studiu evidenţiază posibilele riscuri pe care le implică un ingredient frecvent întâlnit în băuturile energizante pentru sănătatea umană. Cercetătorii avertizează că un consum excesiv al acestor băuturi, bogate în taurină, o substanţă produsă natural de organism, ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a cancerelor de sânge.
Studiul, publicat recent în revista Nature de cercetători de la Institutul de Cancer Wilmot, din cadrul Universităţii Rochester, ridică semne de întrebare cu privire la taurină, un aminoacid despre care se credea că are beneficii pentru sănătate şi care este utilizat pe scară largă în băuturi energizante, indicând că aceasta ar putea contribui la dezvoltarea unor forme de cancer de sânge.
Echipa de la Wilmot a constatat că celulele leucemice absorb taurina, care se formează în măduva osoasă, folosind-o pentru a-şi susţine creşterea printr-un proces numit glicoliză.
Acesta este procesul prin care celulele descompun glucoza pentru a produce energie, un mecanism de care celulele canceroase profită pentru a se înmulţi.
Deşi taurina este produsă în mod natural de organismul uman şi se găseşte în alimente precum carnea şi peştele, ea este adăugată şi în multe băuturi energizante pentru presupusele sale efecte benefice, cum ar fi îmbunătăţirea performanţei cognitive şi reducerea inflamaţiei.
Taurina a fost, de asemenea, utilizată pentru atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei la pacienţii cu leucemie.
Totuşi, noul studiu sugerează că un aport excesiv de taurină, în special prin suplimente şi băuturi energizante, ar putea agrava leucemia, oferind celulelor canceroase o sursă suplimentară de „combustibil”.
Cercetarea a inclus studii pe şoareci, purtători ai unei gene specifice numită SLC6A6, responsabilă de transportul taurinei în organism.
Oamenii de ştiinţă au injectat acestor şoareci celule umane leucemice şi au studiat reacţia organismului acestora. Ei au descoperit că celulele sănătoase ale măduvei osoase produc taurină, pe care gena SLC6A6 o transportă ulterior către celulele leucemice, ajutându-le să se dezvolte.
În concluziile lor, cercetătorii de la Wilmot subliniază necesitatea evaluării cu atenţie a riscurilor şi beneficiilor suplimentelor cu taurină, atât în cazul pacienţilor cu leucemie, cât şi al consumatorilor de băuturi energizante, având în vedere disponibilitatea pe scară largă a acestora.
Deşi cercetarea se află într-un stadiu incipient, specialiştii sunt optimişti că blocarea accesului la taurină al celulelor leucemice ar putea duce la dezvoltarea unor opţiuni noi de tratament.
Studiul face parte dintr-un efort mai amplu care investighează dacă taurina ar putea contribui şi la creşterea incidenţei altor tipuri de cancer, precum cel colorectal.
Societatea Americană de Cancer estimează că peste 192.000 de americani vor primi un diagnostic de cancer de sânge în 2025, dintre care aproximativ 66.890 de cazuri noi de leucemie, 89.070 de cazuri noi de limfom şi 36.110 cazuri noi de mielom.