Cum ar fi dacă un consult oftalmologic de rutină ar putea semnala o boală neurologică gravă cu ani înainte de apariţia simptomelor vizibile? O echipă de cercetători din Québec vine cu o abordare revoluţionară: retina ar putea deveni cel mai promiţător instrument pentru identificarea precoce a bolii Parkinson. Studiul lor ar putea transforma modul în care se face diagnosticul şi se aplică strategiile de prevenţie pentru această afecţiune neurodegenerativă.
Un studiu inovator, realizat de cercetători de la Université Laval, sugerează că boala Parkinson ar putea fi diagnosticată printr-o simplă examinare neinvazivă a retinei, structura din ochi responsabilă de perceperea imaginilor.
Cercetătorii au demonstrat că un simplu test, bazat pe stimularea luminoasă a ochiului, ar putea detecta maladia Parkinson cu mult timp înainte ca simptomele motorii să îşi facă apariţia.
Într-un articol publicat luna aceasta în revista Neurobiology of Disease, cercetătorii canadieni au constatat că retina persoanelor cu boala Parkinson reacţionează diferit la lumină comparativ cu retina indivizilor sănătoşi.
Această descoperire ar putea deschide calea către o metodă accesibilă de identificare a bolii printr-o examinare oculară de rutină, uşor de aplicat şi fără intervenţii invazive
În prezent, boala Parkinson este de obicei diagnosticată doar după apariţia unor simptome motorii evidente, cum ar fi tremorul sau rigiditatea musculară.
„Până în acel moment, boala este deja prezentă de câţiva ani, iar neuronii afectaţi sunt implicaţi într-un proces degenerativ ireversibil. De aceea este important să identificăm biomarkeri care să permită detectarea bolii Parkinson într-un stadiu incipient”, explică Martin Lévesque, profesor la Facultatea de Medicină a Université Laval şi cercetător la Centrul de Cercetare a Creierului (CERVO), din Québec, citat într-un comunicat.
„Retina este o extensie directă a sistemului nervos central şi, în consecinţă, oferă o modalitate neinvazivă de a explora creierul”, spune cercetătorul.
Potrivit acestuia, un răspuns neobişnuit al retinei la stimuli luminoşi ar putea indica o patologie care afectează creierul.
Pentru a explora această ipoteză, echipa de cercetare a recrutat 20 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson de mai puţin de 5 ani.
Ei au aplicat un electrod pe pleoapa inferioară a fiecărui participant şi au înregistrat răspunsul retinei în urma expunerii la o succesiune de stimuli luminoşi de intensităţi, frecvenţe şi culori diferite. Cercetătorii au realizat aceleaşi teste şi pe persoane de aceeaşi vârstă, dar sănătoase.
Rezultatele obţinute de la persoanele cu Parkinson au avut o semnătură distinctă faţă de cele din grupul de control, explică profesorul Lévesque.
Pentru validare, echipa de cercetare a efectuat teste similare şi pe şoareci cu modificări genetice pentru a exprima în exces o proteină umană asociată cu boala Parkinson.
„Am folosit şoareci tineri la care nu se observau încă semne motorii ale bolii. Şi de această dată, am obţinut aceste răspunsuri în cazul animalelor - model pentru Parkinson, ceea ce sugerează că manifestările funcţionale ale bolii ar putea fi detectate într-un stadiu incipient prin examinarea retinei”, concluzionează Martin Lévesque.
Boala Parkinson apare cel mai frecvent la persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Începând cu vârsta de 50 de ani, medicii ar putea recomanda un control oftalmologic pentru a evalua funcţionarea retinei.
Prin detectarea timpurie a bolii, s-ar putea oferi intervenţii care să prevină degenerarea neuronilor implicaţi în boala Parkinson, spun autorii studiului.
Această abordare ar putea fi utilizată şi pentru monitorizarea progresiei bolii, precum şi a eficacităţii tratamentelor oferite pacienţilor.