Recente descoperiri accelerează eforturile pentru un vaccin împotriva streptococului A

Recente descoperiri accelerează eforturile pentru un vaccin împotriva streptococului A

Infecţiile cu streptococ A afectează aproximativ 750 de milioane de persoane şi ucid peste 500.000 de oameni în fiecare an la nivel mondial, mai mult decât gripa, tifosul sau tusea convulsivă. Streptococul A poate provoca, de asemenea, infecţii grave care pun viaţa în pericol, cum ar fi sindromul şocului toxic, boala carnivoră şi boli postinfecţioase, cum ar fi febra reumatică acută, boala reumatică cardiacă şi boala renală. Cercetătorii au descoperit acum modul în care anticorpii ajută la protejarea împotriva infecţiilor bacteriene contagioase cauzate de streptococul A, inclusiv streptococul faringian. Aceste descoperiri contribuie la eforturile de accelerare a dezvoltării unui vaccin împotriva streptococului A.

Potrivit specialiştilor, există o nevoie imensă de dezvoltare a unui vaccin pentru a reduce povara bolii Strep A.

Utilizând singurul model uman din lume pentru Streptococul A, o cercetare, condusă de Institutul Murdoch de cercetare pediatrică (MCRI), Universitatea Monash şi Universitatea din Auckland, a descoperit modul în care anticorpii răspund la infecţiile cu streptococ în gât.

Dr. Joshua Osowicki de la MCRI a declarat că cercetarea a demonstrat puterea şi potenţialul modelului uman de a ajuta la descifrarea secretelor streptococului A şi la accelerarea dezvoltării vaccinurilor.

Rezultatele, publicate în revista Nature Communications, au analizat îndeaproape anticorpii produşi împotriva diferitelor părţi ale bacteriei Strep A, comparând rezultatele din sânge şi salivă înainte şi după provocarea Strep A, la 25 de adulţi sănătoşi din Melbourne, care au fost expuşi la un nivel scăzut de bacterii Strep A într-un mediu controlat.

„Streptococul A fiind extrem de frecvent şi fiecare adult sănătos întâlnindu-l anterior, toţi participanţii aveau anumiţi anticorpi împotriva Streptococului A înainte de studiu”, a declarat luni dr. Osowicki, într-un comunicat.

Cercetătorii au constatat că anticorpii preexistenţi ai fiecărei persoane au avut o influenţă asupra a ceea ce s-a întâmplat atunci când au fost expuşi în timpul testului. Pentru unii dintre participanţi, amestecul de anticorpi dinaintea provocării i-a ajutat să se protejeze de apariţia unei infecţii streptococice în gât. Chiar şi în cazul celor care au dezvoltat angină streptococică, cu simptome precum durere în gât şi febră, a fost clar că anticorpii preexistenţi au avut o influenţă asupra rezultatelor clinice.”

În mod important, răspunsul la streptococul A al participanţilor seamănă cu cel observat la copiii care vor fi primii să pimească un vaccin împotriva streptococului A.

Dr. Osowicki a declarat că dezvoltarea unui vaccin eficient este dificilă, deoarece există mari lacune în înţelegerea modului în care oamenii sunt protejaţi împotriva infecţiilor cu Strep A.

Majoritatea cercetărilor privind Streptococul A au folosit modele animale, dar numai oamenii sunt infectaţi în mod natural cu acesta, potrivit cercetătorului. 

„Această cercetare ajută dezvoltatorii de vaccinuri să răspundă la această întrebare-cheie şi dovedeşte că putem folosi modelul uman pentru a testa candidaţi promiţători la vaccin şi pentru a explora modul în care aceştia funcţionează”

Descoperirile vin în contextul în care Dr. Osowicki şi echipa sa au primit o finanţare de 10 milioane de dolari de la Institutul Wellcome pentru mai multe cercetări care utilizează modelul uman de provocare Strep A pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor.

În cadrul acestei finanţări, Dr. Osowicki va conduce un consorţiu internaţional care cuprinde şase institute din Australia, Gambia, Regatul Unit şi Noua Zeelandă. Proiectul va implica, de asemenea, principalii dezvoltatori internaţionali de vaccinuri ca parte a unui grup consultativ.

Institutul Wellcome, o fundaţie caritabilă independentă cu sediul în Regatul Unit, sprijină proiecte inovatoare pentru a contribui la rezolvarea celor mai presante probleme de sănătate din lume, inclusiv bolile infecţioase.

Proiectul va utiliza modelul de provocare umană Strep A al echipei MCRI la participanţii la studii din Australia şi Gambia pentru a testa diferite teorii cu privire la tipurile de răspunsuri imune care împiedică oamenii să contracteze infecţii cu Strep A. Un vaccin care poate produce răspunsuri similare ar trebui să prevină infecţiile în întregul spectru al bolii Strep A.

Cercetarea vaccinului împotriva streptococului A este un răspuns la rezoluţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru un răspuns global, coordonat în ceea ce priveşte febra reumatică şi cardiopatia reumatică.

Dr. Hannah Frost, de la MCRI a declarat că, prin dezvoltarea singurului model de provocare umană Strep A din lume, echipa a schimbat peisajul dezvoltării vaccinurilor.

„Cu această finanţare de la Wellcome, vom răspunde la unele dintre cele mai mari şi mai încăpăţânate întrebări care stau în calea dezvoltării, licenţierii şi implementării unui vaccin de succes împotriva Strep A”, a spus ea.

„În timp ce acesta a fost în mod tradiţional un proces lung şi dificil, reunirea experţilor mondiali şi a partenerilor din industrie ar accelera eforturile de a aborda nevoia de sănătate publică globală nesatisfăcută pentru un vaccin sigur şi eficient împotriva Strep A”.

Potrivit specialiştilor, proiectul va contribui la prevenirea bolilor şi a deceselor legate de streptococul A în întreaga lume. Un alt beneficiu major al acestui vaccin ar fi reducerea ratelor bolilor reumatice cardiace la nivel global, o boală care poate fi prevenită şi care a fost identificată ca o prioritate globală.

viewscnt