Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite plănuiesc un studiu de amploare privind potenţialele legături dintre vaccinuri şi autism, în ciuda cercetărilor ştiinţifice extinse care au infirmat sau nu au reuşit să găsească dovezi ale unor astfel de legături.
Măsura luată de CDC vine în contextul uneia dintre cele mai mari epidemii de rujeolă pe care le-au cunoscut Statele Unite în ultimul deceniu, cu peste 200 de cazuri şi două decese, un copil fără probleme medicale, din statul Texas, şi un adult din New Mexico, ambii nevaccinaţi.
Epidemia a fost alimentată de scăderea ratelor de vaccinare ale populaţiei, pe fondul grupurilor anti-vaccin, care cred că vaccinurile nu fac bine, deşi acestea sunt considerate sigure şi eficiente de către autorităţile naţionale, informează Reuters.
Citeşte mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/duzina-de-dezinformare-cine-face-parte-din-grupul-care-raspandeste-mesajul-antivaccinare-la-milioane-de-oameni-pe-retelele-sociale-1602907
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Cauzele autismului sunt neclare. Niciun studiu riguros nu a găsit legături între autism şi vaccinuri sau medicamente, sau componentele acestora, cum ar fi timerosalul sau formaldehida.
Există o speculaţie larg răspândită în rândul oamenilor de ştiinţă conform căreia caracteristicile neurologice ale autismului s-ar putea dezvolta in utero, atunci când creierul fetal este în curs de formare.
Alte studii au legat autismul de factorii materni din timpul sarcinii, iar unele cercetări sugerează o legătură cu complicaţiile la naştere şi momentul naşterii.
Diagnosticele de autism în Statele Unite au crescut semnificativ începând cu anul 2000, intensificând îngrijorarea publicului.
Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite (HHS) şi CDC au citat, ceea ce au descris ca fiind rate ale autismului în creştere vertiginoasă, într-o declaraţie comună vineri.
Mulţi cercetători atribuie creşterea numărului de diagnostice unui screening mai răspândit şi includerii unei game mai largi de comportamente pentru a descrie această afecţiune.
Dar unele personalităţi publice au popularizat ideea că vaccinurile sunt de vină, o idee care provine de la un studiu demult infirmat al cercetătorului britanic Andrew Wakefield de la sfârşitul anilor 1990, care a legat creşterea numărului de diagnostice de autism de utilizarea pe scară largă a vaccinului combinat pentru rujeolă, oreion şi rubeolă (ROR). În 2010, cercetarea a fost retrasă, iar autorul principal, Andrew Wakefield, a fost exclus de la practicarea medicinei în Marea Britanie.
Preşedintele american, Donald Trump, într-un discurs adresat Congresului în această săptămână, a citat creşterea autismului în rândul copiilor, dar Casa Albă nu a făcut alte comentarii asupra studiului planificat al CDC.