Majoritatea femeilor sunt de acord că menopauza are avantajele şi dezavantajele sale. Unele se bucură de sfârşitul menstruaţiei şi de preocupările legate de sarcinile neplanificate, în timp ce altele se tem de posibilitatea apariţiei bufeurilor, a stărilor de nervozitate şi a altor simptome neplăcute. Ceea ce unele femei consideră o fază scurtă şi abia perceptibilă din viaţa lor poate evolua în schimbări de durată şi disconfort pentru altele.
Acum, o nouă paradigmă în jurul proceselor biologice ale menopauzei captează atenţia oamenilor de ştiinţă.
Întrebarea principală: poate fi întârziată menopauza la femeile sănătoase, permiţându-le să îşi prelungească anii de procreare - şi poate chiar să prevină unele dintre riscurile pentru sănătate şi simptomele inconfortabile legate de scăderea drastică a nivelului de estrogen?
Aceste întrebări pot fi controversate: unele persoane consideră că astfel de cercetări ar putea duce la beneficii care să le schimbe viaţa femeilor, în timp ce altele consideră că menopauza este o etapă a vieţii determinată biologic, care nu ar trebui să fie patologizată de ştiinţa medicală.
La facultatea de medicină Yale (YSM), dr. Kutluk Oktay, un specialist în biologia ovariană, care este şi director al laboratorului de reproducere moleculară şi conservarea fertilităţii, a adăugat recent un nou capitol la această conversaţie prin publicarea unei cercetări privind diverse rezultate posibile atunci când menopauza este întârziată la femeile sănătoase prin îngheţarea ţesutului ovarian.
Medicul, care a dezvoltat şi a efectuat prima procedură de transplant ovarian din lume cu ţesut criogenat pentru o pacientă cu indicaţie medicală în 1999, vede un viitor în care femeile sănătoase ar putea folosi acest proces de congelare a zeci de mii de ovule în ţesutul ovarian pentru a amâna menopauza pentru câteva decenii - sau chiar pentru a preveni cu totul apariţia acesteia.
„Pentru prima dată în istoria medicinei, avem capacitatea de a întârzia sau de a elimina menopauza", a declarat într-un comunicat dr. Oktay, care este şi profesor de obstetrică-ginecologie şi ştiinţe ale reproducerii la Yale.
Un model matematic estimează rezultatele pentru menopauza întârziată
Utilizând date de la sute de proceduri anterioare de crioconservare şi transplant ovarian, precum şi studii moleculare privind modul în care se comportă foliculii ovarieni în ţesutul ovarian, dr. Oktay şi colegii săi au construit un model matematic, publicat recent în American Journal of Obstetrics & Gynecology, pentru a estima cât timp ar putea această operaţie să întârzie potenţial menopauza într-o serie de circumstanţe la femeile sănătoase.
De când dr. Oktay a efectuat primul transplant de succes cu ţesut criogenat, crioprezervarea ţesutului ovarian a fost utilizată cu succes la pacientele cu cancer pentru a le păstra fertilitatea înainte de tratamentele, care adesea pot afecta permanent rezerva de ovule din ovare şi pot declanşa menopauza.
În timpul acestei proceduri ambulatorii, un chirurg îndepărtează prin laparoscopie întregul ovar sau straturile porţiunii exterioare, care conţine sute de mii de ovule latente, imature (cunoscute sub numele de foliculi primordiali).
Aceste ţesuturi sunt apoi depozitate în containere sigilate, după ce au fost congelate printr-un proces specializat şi menţinute la o temperatură de până la minus 320 de grade Fahrenheit (minus 195,5 C).
Congelarea ţesutului ovarian prin acest proces specializat îl conservă pentru o utilizare ulterioară.
După un timp - de obicei, ani de zile - chirurgul reimplantează ţesutul decongelat în pacientă, fie pe cale laparoscopică, fie printr-o procedură simplă, folosind metodele dezvoltate de dr. Oktay, care plasează ţesutul sub pielea pacientei în timp ce se administrează sedare intravenoasă.
La trei până la 10 zile după aceea, acest ţesut transplantat reface conexiunile cu vasele de sânge din jur şi restabileşte funcţia ovariană în aproximativ trei luni.
Modelul matematic publicat recent, care se concentrează pe femeile sănătoase supuse crioconservării ţesutului ovarian, ia în considerare mai mulţi factori, inclusiv vârsta la care o pacientă beneficiază de procedură, care joacă un rol semnificativ în ceea ce priveşte cât timp poate fi potenţial întârziată menopauza.
„Cu cât persoana este mai tânără, cu atât mai mare este numărul de ovule pe care le are, precum şi calitatea mai mare a acestor ovule", spune dr. Oktay.
Modelul ia în calcul femeile cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani.
Dincolo de vârsta de 40 de ani, datele arată că este puţin probabil ca procedura să întârzie menopauza pentru o femeie cu o rezervă medie de ovule, dar acest lucru se poate schimba odată cu dezvoltarea unor metode mai eficiente de congelare şi transplant în viitor.
În plus, modelul oferă o perspectivă asupra cantităţii ideale de ţesut ovarian care trebuie colectat.
Cu cât mai mult ţesut prelevează chirurgul, cu atât mai mult poate procedura să întârzie potenţial menopauza.
Cu toate acestea, îndepărtarea unei cantităţi prea mari de ţesut poate duce la menopauză precoce.
„Acest model ne oferă cantitatea optimă de ţesut care trebuie recoltată pentru o persoană de o anumită vârstă", explică dr. Oktay.
De asemenea, modelul ia în considerare procesul de vindecare după ce chirurgul returnează pacientei ţesutul ovarian recoltat.
În timpul acestui proces de vindecare, o parte din foliculii primordiali se pierd.
Studiile efectuate pe modele animale arată că până la 60% dintre foliculii primordiali nu supravieţuiesc după transplant, rămânând doar 40% care sunt viabili.
Cu ajutorul noilor tehnologii, dr. Oktay crede că specialiştii în chirurgie pot atinge o rată de supravieţuire de până la 80%.
Pe măsură ce procedura continuă să se îmbunătăţească, el speră să ajungă în cele din urmă la o rată de supravieţuire de 100%.
Astfel, modelul ia în calcul rate de supravieţuire cuprinse între 40% şi 100%.
În plus, prin transplantarea unor porţiuni din ţesuturile recoltate de-a lungul mai multor proceduri, cercetarea indică faptul că menopauza poate fi amânată şi mai mult.
De exemplu, modelul echipei arată că returnarea unei treimi din porţiunea exterioară a ovarului pe parcursul fiecăreia dintre cele trei proceduri a întârziat menopauza mai mult decât returnarea întregului ţesut printr-o singură operaţie.
Pe baza modelului, dr. Oktay estimează că, pentru majoritatea femeilor sub 40 de ani, crioconservarea ovarelor poate întârzia semnificativ menopauza. Iar pentru femeile sub 30 de ani, procedura poate fi capabilă să prevină cu totul menopauza.
Întrucât multe femei îşi pierd capacitatea de a rămâne însărcinate mai devreme decât îşi doresc, crioconservarea ovariană ar putea fi o opţiune atractivă pentru ele, spune dr. Hugh S. Taylor, profesor de obstretică-ginecologie şi ştiinţele reproducerii la Yale.
„De asemenea, femeile amână frecvent sarcina până mai târziu în viaţă din motive profesionale sau sociale", notează el.
Potrivit specialisştului, capacitatea de a îngheţa şi ulterior de a transplanta ţesut ovarian, oferă o modalitate de a le prelungi durata de viaţă fertilă.
Amânarea menopauzei prin crioconservare oferă beneficii pentru sănătate?
Amânarea menopauzei prin crioconservarea ovarelor poate conferi, de asemenea, anumite beneficii pentru sănătate asociate cu o vârstă mai târzie a menopauzei, notează autorii studiului.
Pe baza noilor cercetări efectuate de dr. Oktay şi colegii săi, aproximativ 11% dintre femei se confruntă cu menopauza naturală cu debut tardiv - sau menopauza după vârsta de 55 de ani.
Studiile arată că femeile care experimentează menopauza mai târziu pot trăi mai mult şi au un risc mai mic pentru o serie de afecţiuni, inclusiv boli cardiovasculare, demenţă, boli ale retinei, depresie şi pierdere de masă osoasă.
Cu toate acestea, rămâne incertitudinea dacă menopauza mai târzie reduce efectiv aceste riscuri pentru sănătate.
Dr. Oktay emite ipoteza că aceste riscuri pot fi, de asemenea, atenuate la femeile sănătoase care întârzie menopauza prin crioconservarea ţesutului ovarian.
Dacă riscul pentru astfel de boli cronice este redus la femeile sănătoase care se supun acestei proceduri, s-ar putea oferi un beneficiu semnificativ.
Cu toate acestea, dr. Taylor spune că „sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina beneficiile pe termen lung, precum şi riscurile".
În cadrul unei cercetări în curs de desfăşurare, dr. Oktay şi echipa sa studiază rezultatele la femeile sănătoase care au ales să amâne menopauza prin această procedură.
Publicarea acestor studii este departe în viitor, dar, între timp, modelul matematic oferă un punct de plecare pentru a lua în considerare fezabilitatea şi posibilele beneficii ale anticipării menopauzei la femeile sănătoase.