Descoperire importantă în tratamentul glioblastomului: câmpurile electrice pot stimula atacul imunitar împotriva cancerului cerebral

Descoperire importantă în tratamentul glioblastomului: câmpurile electrice pot stimula atacul imunitar împotriva cancerului cerebral

Glioblastomul este una dintre cele mai agresive şi greu de tratat forme de cancer cerebral, cu o speranţă medie de viaţă de doar opt luni. Acum, o echipă de cercetători, de la Keck Medicine of USC, a identificat o nouă modalitate de a lupta cu acest cancer, combinând un dispozitiv care trimite câmpuri electrice direct în tumoră cu tratamentele deja cunoscute: imunoterapia şi chimioterapia. Rezultatele preliminare sunt promiţătoare, mai ales în cazul pacienţilor cu tumori mari, inoperabile, oferind o perspectivă optimistă într-un context clinic în care opţiunile terapeutice sunt limitate.

Studiul a fost realizat de o echipă de la Keck Medicine, care propune o nouă combinaţie de terapie care ar putea schimba soarta pacienţilor cu una dintre cele mai letale forme de cancer cerebral.

Noua abordare implică utilizarea unei tehnologii numite Tumor Treating Fields (TTFields) - câmpuri electrice de joasă intensitate aplicate prin electrozi plasaţi pe scalp.

Aceste câmpuri acţionează direct asupra celulelor tumorale, împiedicându-le să se dividă şi stimulând sistemul imunitar să le recunoască şi să le atace.

Când această terapie a fost combinată cu imunoterapia (pembrolizumab) şi chimioterapia (temozolomidă), s-a observat o prelungire semnificativă a supravieţuirii pacienţilor.

Cum funcţionează TTFields şi de ce sunt atât de eficiente

Câmpurile electrice generate de TTFields perturbă structura internă a celulelor canceroase, făcându-le instabile şi incapabile să se înmulţească eficient.

În acelaşi timp, acestea atrag limfocitele T, celulele sistemului imunitar specializate în distrugerea celulelor tumorale, direct în jurul glioblastomului.

Activitatea acestor limfocite este prelungită şi amplificată apoi prin imunoterapie.

„Câmpurile electrice pregătesc terenul pentru ca imunoterapia să devină eficientă, lucru care nu era posibil până acum în glioblastom. Această tehnologie ar putea reprezenta un pas esenţial în declanşarea unei reacţii imunitare eficiente împotriva acestui cancer”, a declarat dr. David Tran, autorul principal al studiului, citat într-un comunicat.

Rezultate promiţătoare în special la pacienţii cu tumori inoperabile

În cadrul studiului clinic de fază II au fost monitorizaţi 31 de pacienţi recent diagnosticaţi cu glioblastom. Dintre aceştia,  26 au primit combinaţia de tratament (TTFields + chimioterapie + imunoterapie).

Cei care aveau tumori mari, inoperabile, o categorie cu prognostic deosebit de grav, au arătat un răspuns imun mai puternic şi au trăit în medie cu 13 luni mai mult decât cei care au beneficiat doar de chimioterapie.

Pentru întreg grupul tratat cu cele trei terapii, supravieţuirea generală a fost cu 70% mai mare decât în cazul tratamentelor standard.

Aceste rezultatei sugerează că tumorile mari, deşi greu de operat, oferă mai multe „ţinte” pentru reacţia imună declanşată de TTFields.

Ce urmează: studii clinice extinse pentru confirmarea eficienţei

Următorul pas al cercetării este un studiu de amploare, desfăşurat în peste 28 de centre medicale din Statele Unite, Europa şi Israel.

Acesta va testa cât de bine funcţionează combinaţia de tratamente la diferite tipuri de pacienţi, inclusiv la cei care au fost operaţi complet, parţial sau la care s-a efectuat doar o biopsie.

„Rezultatele sunt încurajatoare, mai ales pentru pacienţii care nu pot fi operaţi. Sperăm ca acest tratament să devină un standard de îngrijire în viitorul apropiat”, a concluzionat dr. Tran.

viewscnt