Imunoterapie avansată, activată de lumină, dezvoltată de cercetători pentru cancere greu de tratat

Imunoterapie avansată, activată de lumină, dezvoltată de cercetători pentru cancere greu de tratat

Într-un context în care cancerul gastric avansat oferă puţine opţiuni eficiente de tratament, o echipă de cercetători de la University of Texas vine cu o nouă abordare. Prin combinarea luminii în spectru infraroşu cu molecule special concepute în laborator, aceştia propun o nouă metodă de imunoterapie capabilă să ţintească şi să distrugă celulele tumorale rezistente, protejând în acelaşi timp ţesuturile sănătoase. Această abordare inovatoare ar putea schimba prognosticul pacienţilor cu carcinomatoză peritoneală de origine gastrică.

Specialiştii  în bioinginerie de la Universitatea Texas din Dallas, în colaborare cu cercetători de la Centrul medical UT Southwestern, au dezvoltat o formă îmbunătăţită de imunoterapie activată de lumină care ar putea, în viitor, să trateze pacienţi cu cancer gastric cu metastaze abdominale peritoneale.

Abordarea utilizează molecule proiectate în laborator şi un tip de radiaţie electromagnetică din spectrul infraroşu (lumină roşie îndepărtată sau infraroşu apropiat/NIR) pentru a „pregăti” sistemul imunitar să atace celulele canceroase rezistente, potrivit conf. univ. dr. Girgis Obaid, specialist în bioinginerie în cadrul Erik Jonsson School of Engineering and Computer Science a Universităţii Texas din Dallas.

Moleculele create în laborator, numite betacorpi (betabodies), ţintesc exclusiv tumorile, lăsând ţesutul sănătos neafectat pentru a reduce efectele secundare.

„Când sunt activate de lumină, proteinele noastre modificate captează oxigenul şi îl transformă în molecule reactive capabile să distrugă celulele canceroase şi, simultan, să activeze sistemul imunitar”, a explicat Obaid. 

Această abordare nu a fost încă testată complet pe oameni.

Pentru a susţine această cercetare dedicată tratării carcinomatozei peritoneale gastrice, echipa a primit, anul trecut în luna august, o finanţare 250.000 de dolari, sub forma unui premiu acordat de Cancer Prevention & Research Institute of Texas, pentru a testa impactul asupra cancerului şi riscurile acestei abordări.

„Suntem încântaţi să participăm la dezvoltarea acestei strategii inovatoare pentru tratarea tumorilor refractare”, a completat dr. Rolf Brekken, specialist în domeniul angiogenezei la UT Southwestern Medical Center, care colaborează la acest proiect.

Cei doi cercetători au conceput proteine modificate genetic care, odată injectate în abdomenul pacientului, sunt proiectate să se lege de celulele canceroase. Apoi, o mică sursă aplică lumină în infraroşu apropiat pentru a activa aceste proteine, blocând creşterea celulelor canceroase şi stimulând celulele imune să le distrugă.

„Combinăm abordarea activată de lumină cu tehnologia proteinelor modificate, folosind ambele căi pentru a elimina tumora”, a explicat dr. Obaid.

Cercetătorii afirmă că această metodă ar putea funcţiona şi pentru alte tipuri de tumori.

Conform Institutului Naţional pentru Cancer din Statele Unite, aproximativ 26.890 de persoane au fost diagnosticate cu cancer gastric, iar 10.880 au decedat din această cauză în 2024.

Pentru mulţi pacienţi, în momentul în care cancerul gastric este diagnosticat, acesta este deja metastazat în abdomen.

Noile tratamente de chimioterapie şi imunoterapiile au permis pacienţilor cu cancer gastric avansat să trăiască în medie între 10 şi 17 luni după diagnostic.

„Există o nevoie urgentă de tratamente care să ajute persoanele cu cancer gastric avansat să trăiască mai mult”, a menţionat Obaid.

Specialiştii de la UT Dallas şi UT Southwestern speră ca această terapie avansată să contribuie la îmbunătăţirea prognosticului acestor pacienţi.

„Dacă abordarea noastră va avea succes, ar putea, în cele din urmă, să-i ajute pe pacienţi să supravieţuiască mai mult după ce cancerul s-a răspândit”, a mai adăugat el.

Foto credit: The University of Texas at Dallas, 14 mai 2025

 

viewscnt