Mai mult decât depresia în sine, tratamentul antidepresiv poate duce la o empatie defectuoasă în ceea ce priveşte percepţia durerii, arată concluziile unui studiu realizat de o echipă interdisciplinară care implică neurologi, experţi în neuroimagistică şi psihiatri de la Universitatea din Viena şi Universitatea de Medicină din Viena.
Depresia este o tulburare care vine adesea împreună cu afectări puternice ale funcţionării sociale. Până de curând, cercetătorii au presupus că episoadele acute de depresie afectează de asemenea empatia, o abilitate esenţială pentru interacţiunile sociale de succes şi înţelegerea altora.
Cu toate acestea, cercetările anterioare au fost efectuate în cea mai mare parte în grupuri de pacienţi care au fost trataţi cu medicamente antidepresive.
O echipă de cercetare interdisciplinară, condusă în comun de prof. Claus Lamm de la Departamentul de Cercetare psihologică de bază de la Universitatea din Viena, prof. Rupert Lanzenberger de la Departamentul de Psihiatrie şi Psihoterapie al Universităţii de Medicină din Vien şi prof. Christian Windischberger catedra de Fizică Medicală şi Bioinginerie a Universităţii de Medicină din Viena şi-au propus să dezvălui efectele episoadelor depresive acute şi cele ale tratamentul antidepresiv asupra empatiei, scrie sciencedaily.com.
În acest scop cercetătorii au recrutat pacienţii cu depresie acută ce nu primiseră tratament antidepresiv şi au testat răspunsurile lor empatice la durerea celorlalţi. Prima testare a fost efectuată în timpul unui episod depresiv acut, adică înainte de a fi primit orice medicaţie, iar cea de-a după trei luni de tratament psihofarmacologic cu antidepresive, în special inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.
În ambele sesiuni, pacienţii au fost urmăriţi imagistic prin rezonanţă magnetică funcţională în timp ce vizionau videoclipuri cu persoane care sufereau de proceduri medicale dureroase. Activitatea creierului lor şi empatia raportată de fiecare au fost comparate cu cele ale unui grup de subiecţi sănătoşi.
Înainte de tratament, pacienţii cu depresie şi subiecţii sănătoşi au răspuns într-un mod comparabil stimulilor din imaginile vizionate. După trei luni de tratament antidepresiv, cercetarea a relevat însă diferenţe relevante: pacienţii trataţi pentru depresie au raportat un nivel de empatie mai mic, iar activarea creierului a fost mult redusă în zonele asociate anterior cu empatia.
Răspunsurile empatice reduse nu au fost cauzate de o atenuare generală a emoţiilor negative iar impactul real al empatiei reduse asupra comportamentului social al pacienţilor rămâne să fie explorat, se mai arată în concluziile cercetării.