Buteliile de oxigen de pe ambulanţe pot fi contaminate cu stafilococ auriu, arată un studiu realizat în SUA

Buteliile de oxigen de pe ambulanţe pot fi contaminate cu stafilococ auriu, arată un studiu realizat în SUA

Buteliile de oxigen folosite în ambulanţe conţin de multe ori pe suprafeţele exterioare stafilococ auriu meticilino rezistent (MRSA), sugerează un studiu realizat în Statele Unite, care arată necesitatea unei dezinfectări regulate a echipamentelor medicale.

Cercetătorii au testat nouă butelii de oxigen de pe trei ambulanţe de la o staţie de servicii medicale de urgenţă (EMS) din Alabama. Toate cele nouă butelii erau contaminate cu MRSA.

Oamenii de ştiinţă au verificat şi rezervoarele de oxigen dintr-o zonă de depozitare, găsind MRSA pe 96% dintre cilindrii stocaţi, potrivit studiului publicat în Jurnalul de Medicină de Urgenţă.

Infecţiile cu MRSA sunt dificil de tratat deoarece bacteriile sunt rezistente la antibioticele obişnuite, provocând mii de decese în fiecare an doar în Statele Unite.

Alte echipamente pe ambulanţe, cum ar fi monitoarele cardiologice şi manşetele de la aparatele pentru tensiune arterială, au fost şi ele testate de specialişti pentru contaminarea cu MRSA, dar testele au fost negative.

În schimb, podeaua celor trei ambulanţe verificate şi un mâner al uşii dintr-o ambulanţă erau, de asemenea, contaminate cu MRSA.

Buteliile de oxigen sunt schimbate destul de rapid între staţiile medicale de servicii de urgenţă, ele trebuie să fie reumplute, astfel că nu sunt echipamente medicale sau consumabile obişnuite, de unică folosinţă”, a declarat autorul studiului, Cody Gibson, de la Calhoun Community College, într-un interviu acordat Reuters.

Deoarece rezervoarele de oxigen sunt schimbate între staţiile medicale, bacteriile se pot răspândi pe suprafeţe mari.

Prezenţa MRSA pe butelii ar putea fi cauzată de lipsa unor protocoale universale de dezinfecţie pentru echipamentele de oxigen, aşa cum există în cazul altor echipamente de pe ambulanţe.

Provocarea constă în găsirea de proceduri şi tehnici eficiente de dezinfecţie, iar dezvoltarea unor protocoale universale de dezinfecţie pentru echipamentele cu oxigen ar putea contribui la reducerea riscurilor de îmbolnăvire pentru pacienţi. 

viewscnt