Cea mai detaliată "hartă" a cancerului, realizată în urma unui studiu amplu de peste 1.000 de cercetători din 37 de ţări

Cea mai detaliată "hartă" a cancerului, realizată în urma unui studiu amplu de peste 1.000 de cercetători din 37 de ţări

Peste 1.000 de cercetători din 37 de ţări au realizat, după un deceniu de eforturi, cea mai completă "hartă" a cancerului de până acum, marcând un progres important ce ar putea uşura crearea de tratamente personalizate pentru pacienţii oncologici.

Studiul, realizat de consorţiul internaţional de cercetare numit “Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium”, a fost prezentat în publicaţia ştiinţifică Nature.

Potrivit cercetătorilor, cancerul poate fi asemănat cu un puzzle cu 100.000 de piese, însă până acum 99% din piese lipseau.

Consorţiul internaţional de cercetători a reuşit să analizeze întregul cod genetic pentru 2.658 de forme de cancer.

CUM APARE CANCERUL

Cancerul reprezintă o versiune coruptă a propriilor noastre celule, generată de mutaţii la nivelul ADN-ului uman ce modifică celulele până ce acestea cresc şi de multiplică necontrolat.

Înţelegerea modului în care apare cancerul se baza, până acum, pe seturile de instrucţiuni genetice pentru crearea proteinelor în corpul uman.

“Aceasta nu reprezintă decât 1% din întregul genom”, a afirmat dr. Lincoln Stein, de la Institutul pentru Cercetare a Cancerului din ontario, Canada, citat de BBC.

Din această cauză, medicii sunt în “întuneric” în cazul unei treimi dintre pacienţii cu cancer, deoarece le este imposibil să explice de ce celulele lor au devenit canceroase.

Însă consorţiul internaţional de cercetători a reuşit să ofere o imagine clară şi pentru restul de 99% din genom, despre care până acum nu era clară legătura cu cancerul.

Cercetarea a fost una imensă, fiind nevoie de 22 de articole în publicaţii ştiinţifice pentru a o descrie.

MUTAŢII

Potrivit informaţiilor publicate până acum, cancerul este extrem de complex, cu mii de combinaţii de mutaţii diferite ce pot provoca boala.

Astfel, studiul a descoperit că fiecare caz de cancer implică, în medie, între una şi cinci mutaţii fundamentale care stimulează formarea tumorilor.

Acestea reprezintă “slăbiciuni” ale organismului, iar cunoaşterea lor este esenţială pentru a realiza tratamente personalizate cu scopul de a ataca eficient tumorile.

Totuşi, noul studiu a descoperit că 5% dintre cazurile de cancer par să nu fie provocate de nicio mutaţie, ceea ce indică faptul că cercetători mai au încă mult de lucru în studiul acestei boli complexe.

“DATARE CU CARBON” A MUTAŢIILOR

Cercetătorii au realizat un alt mare pas înainte în studiul cancerului: o “datare cu carbon” a mutaţiilor. Astfel, ei au descoperit că peste o cincime dintre mutaţii apar cu ani sau chiar decenii înainte de apariţia cancerului.

“Înţelegerea acestor tipare înseamnă că acum ar trebui să fie posibil să dezvoltăm noi metode de diagnostic, care să detecteze semne ale cancerului mult mai devreme”, a explicat dr. Peter Van Loo de la Institutul Francis Crick din Londra.

Totuşi, marea provocare pentru cercetători va fi în viitor să înţeleagă ce mutaţii vor ajunge să provoace cancer şi care mutaţii pot fi ignorate, nefiind periculoase.

Cercetătorii subliniază că noile descoperiri marchează un progres important, ce ar putea uşura crearea de tratamente personalizate pentru pacienţii cu cancer.

viewscnt