Cunoaşterea mai multor limbi străine ar putea reduce riscul de demenţă

Cunoaşterea mai multor limbi străine ar putea reduce riscul de demenţă

Persoanele care învaţă mai multe limbi străine ar putea înregistra riscuri mai mici de a dezvolta demenţă, arată un nou studiu realizat de cercetători ai Universităţii Waterloo din Canada.

Studiul, condus de Suzanne Tyas, profesor de sănătate publică la Waterloo, a examinat rezultatele provenind de la 325 de măicuţe catolice, membre din Sisters of Notre Dame din SUA. Datele au fost extrase dintr-un studiu mai mare, recunoscut internaţional, ce examinează măicuţele, numit Nun Study.

Cercetătorii au descoperit că doar şase procente din măicuţele care vorbeau patru sau mai multe limbi au dezvoltat demenţă, în comparaţie cu 31% din cele care vorbeau doar una. Oricum, cunoaşterea a două sau trei limbi nu a redus semnificativ riscul în acest studiu, ce diferă de unele cercetări anterioare.

"Nun Study este unic: este un experiment natural, cu persoane cu vieţi foarte diferite în copilărie şi adolescenţă înainte de a se alătura ordinului mănăstiresc, dar cu vieţi de adult foarte similare în cadrul acestuia. Acest lucru ne permite să analizăm factori de la începutul vieţii asociaţi cu diverse aspecte ale sănătăţii mai târziu în viaţă fără a ne face griji legate de toţi ceilalţi factori, cum ar fi statutul socio-economic care de obicei variază de la persoană la persoană la maturitate", a explicat Tyas, citată de sciencedaily.com.

De asemenea, cercetătorii au examinat 106 mostre din lucrările scrise ale măicuţelor şi au descoperit că abilitatea lingvistică în scris a redus riscul de dezvoltare a demenţei.

De exemplu, densitatea ideilor - numărul de idei exprimare succint în scris - a redus riscul chiar mai mult decât vorbirea mai multor limbi.

Talentul lingvistic este o abilitate complexă a creierului uman, iar trecerea de la o limbă la alta necesită flexibilitate cognitivă, deci este de înţeles că exerciţiile mintale suplimentare pe care le fac persoanele ce vorbesc mai multe limbi prin vorbirea a patru sau mai multe limbi le ajută creierul să fie într-o formă mai bună decât cel al persoanelor ce vorbesc o singură limbă, se mai arată în concluziile cercetării.

viewscnt