Cazurile de cancer şi decesele în rândul bărbaţilor sunt aşteptate să crească până în 2050, potrivit unui studiu publicat luni, cu creşteri mari în rândul bărbaţilor în vârstă de 65 de ani şi peste.
Pentru acest studiu, publicat în revista Cancer, o echipă de cercetători de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a analizat cazurile şi decesele cauzate de 30 de tipuri diferite de cancer în 185 de ţări şi teritorii în 2022 pentru a face proiecţii pentru 2050.
Studiul prevede că numărul total de cazuri de cancer în rândul bărbaţilor va creşte de la 10,3 milioane în 2022 la 19 milioane în 2050, o creştere de 84%.
Decesele cauzate de cancer ar urma să crească de la 5,4 milioane în 2022 la 10,5 milioane în 2050, o creştere de 93%.
Decesele în rândul bărbaţilor în vârstă de 65 de ani şi peste ar urma să crească cu 117%.
De asemenea, se preconizează că ţările cu un venit şi o speranţă de viaţă mai scăzute vor înregistra creşteri mai mari ale deceselor cauzate de cancer la bărbaţi.
„Între 2022 şi 2050, în Africa şi în estul Mediteranei, numărul cazurilor incidente şi al deceselor este proiectat să crească de 2,5 ori. În schimb, se preconizează că Europa va înregistra o creştere de aproximativ jumătate", au scris cercetătorii.
Bărbaţii sunt deja mai predispuşi decât femeile să moară de cancer.
Ei sunt mai predispuşi să fumeze şi să consume alcool, comportamente care generează multe cazuri de cancer, şi sunt mai predispuşi să fie expuşi la agenţi cancerigeni la locul de muncă. De asemenea, este mai puţin probabil ca aceştia să aibă acces la programele de screening.
La fel ca în 2022, se estimează că, în 2050, cancerul pulmonar va fi principala cauză de cancer şi de deces prin cancer la bărbaţi.
Cancerele cu cele mai mari creşteri preconizate la bărbaţi până în 2050 sunt mezoteliomul pentru cazuri şi cancerul de prostată pentru decese.
Cercetătorii spun că este nevoie de un acces şi o infrastructură de sănătate mai puternice - inclusiv de o forţă de muncă adecvată - pentru a îmbunătăţi rezultatele actuale ale cancerului şi pentru a pregăti sistemele de sănătate pentru creşterile preconizate până în 2050.
Extinderea acoperirii universale de sănătate la nivel mondial ar putea consolida „opţiunile de bază pentru îngrijirea cancerului", au scris autorii analizei, menţionând că ţările cu venituri mici sunt afectate în mod disproporţionat de rezultatele slabe ale cancerului şi au o acoperire universală scăzută a sănătăţii.
O acoperire universală de sănătate (UHC), potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), înseamnă că toţi oamenii au acces la întreaga gamă de servicii medicale de calitate de care au nevoie, când şi unde au nevoie de ele, fără dificultăţi financiare.
La începutul acestui an, un raport al Societăţii Americane de Cancer a constatat că o creştere a populaţiei şi fenomenul de îmbătrânire sunt factorii cheie ai dimensiunii poverii mondiale a cancerului, populaţia globală de aproximativ 8 miliarde de persoane în 2022 urmând să ajungă la 9,7 miliarde până în 2050.
În ceea ce priveşte numărul de cazuri de cancer din întreaga lume, „credem că acest număr va creşte la 35 de milioane până în 2050, în mare parte din cauza creşterii populaţiei îmbătrânite", a declarat anterior pentru CNN dr. William Dahut, director ştiinţific al Societăţii Americane de Cancer.
Iar dacă mai mulţi oameni fumează şi au obezitate, împreună cu alţi factori de risc pentru cancer, ACS a declarat că numărul prognozat de cazuri de cancer ar putea deveni şi mai mare - în special în ţările cu venituri mici.