Prezenţa comunităţilor fungice în intestinul fetusului a fost descoperită în urma unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tennessee din Statele Unite.
Cercetarea este prima care a reuşit să identifice ADN-ul fungic la acest nivel de dezvoltare umană.
Pentru efectuare studiului, cercetătorii au colectat primul scaun după naştere de la bebeluşii născuţi la termen şi copiii născuţi prematur. Denumit "meconiu”, primul scaun constă dintr-un material rămas din formarea intestinală.
Autorii cercetării au folosit apoi secvenţiatul MiSeq pentru a detecta şi clasifica ADN-ul fungic şi bacterian şi a reconstrui structura comunităţii bacteriene din intestinul fătului. Totodată cercetătorii au examinat şi structura acelor comunităţi pe baza vârstei gestaţionale la naştere, iar bacteriile şi ciupercile vii au fost analizate folosind tehnici bazate pe cultură.
Studiul a descoperit că fătul uman este expus ADN-ului fungic într-un proces natural, treptat, care este întreţesut cu dezvoltarea umană şi începe înainte de naştere.
Deşi nu este clar modul în care ADN-ul microbian se acumulează în intestinul fetal, aceste componente microbiene sunt prezente de la începutul sarcinii şi pot juca roluri importante în sănătatea şi dezvoltarea umană.
"Înţelegerea modului în care colonizarea fungică iniţială are loc în mod natural, ne permite să începem să explorăm cum de acest proces merge greşit la unii indivizi. Colonizarea fungică intestinală malignă este implicată într-o gamă largă de boli, de la boala inflamatorie a intestinului la astm, iar noua descoperire oferă o perspectivă nouă despre modul în care aceste procese pot fi influenţate”, a spus Kent Willis, MD, profesor asistent de pediatrie în divizia de neonatologie de la University of Tennessee Health Science Center, citat de sciencedaily.com.