Cercetătorii din Suedia au ajuns la concluzia că temperaturile scăzute, presiunea atmosferică mai mică, viteza vântului mai mare şi durata mai lungă a nopţii sunt asociate cu o incidenţa mai mare a cazurilor de infarct, după ce au analizat date medicale şi meteorologice raportate timp de peste un deceniu şi jumătate, potrivit unui studiu prezentat recent în publicaţia JAMA Cardiology.
În premieră, cercetătorii suedezi au analizat ”toate cazurile de infarct apărute într-o ţară întreagă timp de 16 ani, corelate cu date meteorologice pentru ziua în care a avut loc infarctul”.
"Am avut date despre peste 280.000 de infarcturi şi 3 milioane de date meteorologice", a declarat şeful departamentului de cardiologie de la Universitatea Lund din Suedia, David Erlinge, pentru Reuters.
Erlinge şi colegii săi au pus în evidenţă înregistrările din registrul Swedeheart, care cuprinde toţi pacienţii monitorizaţi din Suedia cu simptome sugestive pentru infarct care sunt admişi la o unitate de terapie intensivă sau la un laborator de cateterizare coronariană.
Pentru datele meteorologice, cercetătorii s-au adresat SMHI, o agenţie guvernamentală suedeză care înregistrează date la 132 de staţii meteorologice din întreaga ţară.
Echipa de cercetători a analizat datele privind intemperiile şi infarcturile începând din 1998 până în 2013 pentru 274.029 de pacienţi cu vârsta medie de 71 de ani.
În acest timp, temperaturile scăzute, presiunea redusă a aerului, viteza mai mare a vântului şi durata scurtă a zilei au fost asociate cu o creştere statistică a cazurilor de infarct.
Cel mai pronunţat efect asupra riscului de infarct a fost generat de temperaturile scăzute, potrivit studiului.
Cercetătorii au descoperit o incidenţă mai mare a cazurilor de infarct în zilele cu temperaturi sub 0 grade Celsius, situaţie explicată prin faptul că temperaturile reduse cresc vasoconstricţia în artere şi le determină să se blocheze.
Riscul de infarct s-a redus, în schimb, atunci când temperatura a crescut peste 3-4 grade Celsius.
Studiul mai arată că o creştere a temperaturii cu 7,4 grade Celsius are ca efect o scădere cu 2,8% a riscului de infarct.