Mecanismul prin care fungii pot afecta sistemul imunitar, descifrat de o echipă internaţională de cercetători

Mecanismul prin care fungii pot afecta sistemul imunitar, descifrat de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de cercetare, condusă de prof. Oliver Werz de la Universitatea Freidrich Schiller din Jena, Germania, a descoperit modul în care o ciupercă poate slăbi sistemele de apărare imunitare, prin dezvoltarea unei infecţii fungice potenţial fatale. Cercetătorii şi-au prezentat descoperirile în puvblicaţia Cell Chemical Biology.

Fungii sau ciupercile unicelulare sunt microorganisme care există pretutindeni – şi sunt extrem de periculoşi pentru oamenii cu sistemul imunitar slăbit.

Ciuperca numită Aspergillus fumigatus apare virtual peste tot pe planetă, sub forma unor perne încreţite de culoarea gri închis pe pereţii umezi, sau în porii de dimensiuni microscopice din aer ce se lipesc de pereţi, saltele sau podele.

Oamenii sănătoşi de obicei nu au niciun fel de problemă dacă sporii acesteia îşi găsesc calea înspre organismul lor, sistemul de apărare imunitar oprindu-le rapid acţiunea.

Oricum, ciuperca poate ameninţa vieţile oamenilor cu sistemul imunitar compromis, cum ar fi pacienţii cu SIDA sau oamenii ce sunt imunosuprimaţi în urma unui transplant de organe.

Printre alţi factori, gliotoxina - o micotoxină potentă - este responsabilă pentru patogenicitatea Aspegillus fumigatus. ”Este cunoscut faptul că această substanţă are un efect imunosupresiv, ceea ce înseamnă că slăbeşte activitatea celulelor sistemului de apărare imunitar”, a afirmat Werz, citat de sciencedialy.com.

Totuşi, până a cum nu a fost clar modul exact prin care se întâmplă acest lucru. Werz şi colegii săi au studiat în detaliu şi au clarificat mecanismele moleculare de la bază.

Pentru a face asta, cercetătorii au făcut contactul dintre celulele imune şi gliotoxina produsă sintetic. Aceste celule, numite granulocite neutrofilice, reprezintă prima linie a sistemului de apărare imunitar, rolul lor fiind de a detecta patogeni şi de a îi elimina.

În momentul în care o astfel de celulă intră în contact cu un patogen, de exemplu o ciupercă, eliberează substanţe mesagere specifice (leucotriene) în sânge, ce atrag alte celule imune.

Când se adună un număr suficient de mare de celule imune, pot opri intrusul.

Acest proces nu are loc însă dacă patogenul Aspergillus fumigatus este implicat deoarece glitoxina asigură inhibarea producerii substanţei mesagere leukotreienB4 în granulocitele neutrofilice, astfel încât nu sunt capabile să trimită un semnal către alte celule imune. Cauza este o enzimă specifică (hidrolaza LTA4) ce este oprită de micotoxină.

”Acest lucru întrerupe comunicarea între celulele imune şi distruge sistemul de apărare. Ca un rezultat, este foarte uşor ca ciuperca să intre în organism pentru a se infiltra în ţesuturi sau organe”, a mai spus Werz.

viewscnt