O echipă de cercetători americani a descoperit o mutaţie genetică ce creşte semnificativ riscul de a dezvolta tuberculoză, afectând sistemul imunitar, şi a indicat posibile căi de urmat pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Cercetătorii de la Rockefeller University au dovedit existenţa acestor mutaţii genetice care cresc riscul de a dezvolta tuberculoză şi au arătat că aceste mutaţii sunt surpinzător de comune.
Două noi studii, ambele publicate în Science Immunology, arată că mutaţiile genetice inhibă abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu mai mulţi germeni din aceeaşi familie bacteriană - micobacteriile.
Circa una din cinci persoane din toată lumea este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, bacteria ce cauzează tuberculoza (TB). Totuşi, doar 10% dintre persoanele purtătoare ajung să arate simptome - pentru că majoritatea sistemelor imunitare au instrumente pentru a lupta împotriva microbului.
Când aceste instrumente sunt absente sau disfuncţionale, infecţia poate afecta plămânii sau alte organe şi poate duce chiar la deces.
Sperând să înţeleagă mai bine de ce doar unii oameni sunt vulnerabili la TB, Jean-Laurent Casanova a lucrat cu clinicieni din toată lumea pentru a colecta mostre de ADN de la pacienţii cu forme active ale bolii.
Analizând aceste mostre, cercetătorii au descoperit că riscul dezvoltării TB este de 100 de ori mai ridicat în cazul persoanelor ce au două copii ale unei variaţii particulare ale genei ce codifică enzima TYK2. Cercetătorii au descoperit că această particularitate genetică este foarte răspândită.
”La europeni, unul din 600 de oameni are două copii ale acestei variaţi a TYK2. În restul populaţiei, rata este între unul la 1.000 şi unul la 10,000, ceea ce tot nu este foarte rar. Aici, la Rockefeller, probabil sunt între patru şi şase persoane ce au această predispoziţie genetică la TB. Totuşi, nu înseamnă că aceşti oameni chiar vor dezvolta boala”, a spus Casanova, citat de sciencedialy.com.
Potrivit cercetătorilor, o persoană ajunge purtătoare de TB doar dacă intră în contact cu Mycobacterium tuberculosis. Totuşi, în Statele Unite şi Europa, riscul de a fi expus la microb este foarte scăzut.
Astfel, o persoană din New York cu o mutaţie TYK2 are şanse mari de a nu afla niciodată că este vulnerabilă genetic - exceptând cazul în care călătoreşte într-un loc unde microbul este agresiv.
Mycobacterium tuberculosis aparţine unei clase largi de microbi, numită a microbacteriilor. Majoritatea acestor germeni sunt omniprezenţi, dar inofensivi.
Însă într-o mică fracţiune a populaţiei, aceşti microbi comuni pot conduce la infecţii grave - o afecţiune cunoscută ca susceptibilitate mendeliană la boli microbacteriene, sau MSMD.
Casanova şi colegii săi au identificat două noi cauze genetice ale afecţiunii, una ce duce la o deficienţă a receptorului pentru proteina celulei imunitare IL-.23 şi una ce duce la o deficienţă a receptorului pentru o proteină similară, IL-12.
Atât IL-12, cât şi IL-23 susţin producţia interferonului gamma, o moleculă ce contribuie la imunitatea împotriva infecţiilor microbacteriene. Când celulele nu reuşesc să producă acest interferon la niveluri normale, organismul devine vulnerabil la infecţii cu micobacteriile puţin răspândite, dar virulente.
”Deşi ambele proteine sunt importante, funcţia lor este oarecum redundantă. Astfel, majoritatea oamenilor cărora le lipseşte una dintre cele două - IL-12 sau IL-23 - vor fi în regulă, doar câţiva dintre ei dezvoltând MSMD. Dar dacă îţi lipsesc amândouă, atunci ai o producţie foarte scăzută a interferonului şi aproape sigur vei dezvolta afecţiunea”, a explicat Casanova.
Pe lângă elucidarea unei noi cauze genetice a MSMS, studiul îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă de ce o mutaţie TYK2 poate cauza predispoziţia oamenilor de a dezvolta tuberculoză.
Potrivit cercetătorilor, atunci când funcţia enzimei este deranjată, celulele nu răspund normal la IL-23, astfel că se produce mai puţin interferon gamma.
Niveluri scăzute ale interferonului pot opri bacteriile mai puţin virulente, dar nu oferă protecţie împotriva microbilor mai puternici, cum ar fi Mycobacterium tuberculosis.