O nouă metodă, numită imagistică cu trei compartimente, foloseşte mamografia pentru a determina compoziţa biologică a ţesuturilor unei tumori şi ar putea ajuta la reducerea numărului biopsiilor în cazul persoanelor suspecte de cancer de sân, conform unui nou studiu prezentat în publicaţia Radiology.
Mamografia a fost eficientă la reducerea decesurilor cauzate de cancerul la sân, detectând cancerul în cele mai timpurii şi tratabile stadii.
Oricum, multe femei sunt chemate înapoi pentru imagistică suplimentară şi, în multe cazuri, pentru biopsii în cazul unor descoperiri anormale ce se dovedesc a fi benigne. Studiul estimează această rată de rechemare la mai mult de 10% în Statele Unite.
”Rata de rechemare pentru mamografii este mult mai mare decât ar fi ideal. Există costuri şi temeri în legătură cu rechemările, iar scopul nostru este de a reduce aceste costuri, dar să nu ratăm nimic din ce ar putea apărea într-o biopsie ”, a spus autorul principal al studiului, Karen Drukker, doctor şi profesor asociat de la Departamentul de Radiologie din Chicago, citată de sciencedaily.com .
Dr. Drukker şi colegii săi au studiat recent o nouă tehnică numită imagistică cu trei compartimente la sân (3CB). dezvoltată de John Shepherd, de la Universitatea din Hawaii, Honolulu.
Măsurând compoziţia ţesutului adipos (apă, lipide, proteine) din sân, 3CB ar putea furniza o semnătură biologică pentru o tumoare.
De exemplu, mai multă apă în ţesutul tumorii ar putea indica angiogeneză, sau producerea a noi vase de sânge, un semn timpuriu al dezvoltării cancerului.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit mamografii de la 109 de femei cu mase la sâni suspectate a fi maligne - tipuri de leziuni ce ar necesita o biopsie. Dintre acestea, 35 de biopsii au indicat cancer invaziv, în timp ce restul de 74 au fost cazuri benigne.
Imaginile 3CB au fost derivate din mamografiile de tip dual-energy şi au fost analizate cu ajutorul radiomicii, metodă ce foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru a analiza caracteristici şi şabloane în imagini - unele care sunt foarte greu de sesizat de percepţia umană - dezvoltată de Maryellen L. Giger şi echipa ei de la Universitatea din Chicago pentru utilizarea în cazul diagnosticelor bazate pe calculator.
Combinaţia dintre analiza imaginilor 3CB şi radiomică a îmbunătăţit valoarea predictivă pozitivă sau capacitatea de a prezice cancerul de sân.
Metoda combinată a îmbunătăţit valoarea predictivă pozitivă de la doar 32% pentru interpretarea vizuală la aproape 50%, cu o reducere de aproape 36% a biopsiilor.
Metoda 3CB-radiomică a ratat doar unul dintre cele 35 de tipuri de cancer, ceea ce arată o rată de sensibilitate de 97%.
Această abordare este încă experimentală în acest stadiu, fiind necesare lucrări suplimentare pentru a fi pusă la dispoziţia pacienţilor.
Cercetătorii planifică să studieze modul în care abordarea combinată va ajuta radiologii să facă determinările finale.
Ei doresc, de asemenea, să studieze abordarea folosind tomosinteza mamară digitală, uneori numită mamografie ”3D”, care reduce problema suprapunerii ţesutului mamar inerent mamografiei obişnuite.