O platformă cu studiile clinice în derulare în România ar putea fi operaţională în acest an

O platformă cu studiile clinice în derulare în România ar putea fi operaţională în acest an

O platformă în limba română care va oferi pacienţilor şi medicilor informaţii despre toate studiile clinice în derulare în România ar putea fi operaţională în acest an, a anunţat rectorul UMF "Carol Davila" din Bucureşti, prof. univ. dr. Viorel Jinga. Platforma este deavoltată de membrii fondatori şi partenerii Hubului de Inovaţie în Sănătate.

Anunţul a fostfăcut la un eveniment organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş.

"Pacienţii din România, aparţinătorii, comunitatea medicală şi publicul larg vor putea accesa informaţiile despre studiile clinice în derulare în România, printr-o nouă platformă online, în limba română, care se va dezvolta în acest an. Demersul este iniţiat de membrii fondatori şi partenerii Hubului de Inovaţie în Sănătate şi face parte din acţiunile asumate prin 'Planul strategic pentru studiile clinice din România", a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, citat de Agerpres.

Datele sistemului european de informaţii privind studiile clinice (CTIS) arată că în prezent sunt în desfăşurare 550 de studii în 336 de centre medicale din România, dintr-un total de 8.979 de studii clinici derulate în Europa. Ţările unde pacienţii pot accesa cele mai multe studii clinice sunt Spania, Franţa, Germania şi Italia.

Pentru dezvoltarea platformei privind studiile clinice din România a fost semnat un memorandum între nouă entităţi partenere în Hub - Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Alianţa Universitară G6-UMF, Asociaţia Local American Working Group (LAWG), Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Asociaţia Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) şi compania Novo Nordisk.

"Platformele digitale dedicate studiilor clinice reprezintă un pas natural şi necesar pentru modernizarea cercetării medicale. Ele facilitează accesul informat al pacienţilor, susţin recrutarea eficientă şi deschid calea către colaborări naţionale şi internaţionale între mediul universitar, spitale şi industrie. În acelaşi timp, ele oferă un cadru transparent şi educativ, esenţial pentru creşterea încrederii publice în ştiinţă şi pentru formarea noii generaţii de cercetători", a mai spus prof. Viorel Jinga.




 

viewscnt