Terapia personalizată pentru bolile genetice rare: Organoizii derivaţi de la pacienţi

Terapia personalizată pentru bolile genetice rare: Organoizii derivaţi de la pacienţi

Spitalul de copii Mercy Kansas City a realizat un progres semnificativ în tratamentul bolilor genetice rare prin utilizarea oligonucleotidelor antisens (ASO) personalizate. Această abordare inovatoare a furnizat rezultate promiţătoare în evaluările preclinice, ceea ce oferă noi speranţe pentru pacienţii cu afecţiuni care până acum erau netratabile şi validează terapii personalizate pentru pacienţi, în doar opt săptămâni, semnificativ mai rapid şi mai rentabil decât media din industrie.

Multe laboratoare generează deja celule stem pluripotente induse (iPSC) derivate din pacienţi, dar procesul durează în prezent până la un an şi costă între 5.000 şi 10.000 de euro per pacient.

Nou cercetare, publicată pe 22 ianuarie în prestigioasa revistă Nature, descrie o nouă metodă care necesită doar un număr mic de celule din sângele pacientului, poate genera iPSC în doar două până la trei săptămâni şi costă mai puţin de 500 de euro per pacient.

Echipa de cercetare a utilizat aceste iPSC derivate de la pacienţi pentru a creşte organoizi specifici acestora - modele celulare tridimensionale în miniatură care imită dezvoltarea şi funcţia organelor. Astfel de organoizi sunt instrumente puternice pentru înţelegerea biologiei bolilor, precum şi pentru dezvoltarea de terapii specifice pacienţilor.

„Echipa poate genera iPSC şi modele de organoizi pentru mai mulţi pacienţi în paralel, ceea ce duce la o evaluare accelerată a intervenţiilor terapeutice”, a declarat dr. Scott Younger, directorul Centrului de medicină genomică şi ingineria genetică a bolilor, şi şeful laboratorului pediatric de la spitalul Mercy.

În loc să aştepte mai mult de un an pentru ca modelele celulare să fie generate înainte ca experimentele să poată începe, o familie ar putea trece de la prelevarea de sânge la diagnostic şi recomandare de tratament într-o lună sau două, spune cercetătorul.

Centrul de medicină genomică de la spitalul pediatric Mercy a validat procesul folosind probe de la trei pacienţi înscrişi în programul său Raspunsuri genetice pentru copii (GA4K) cu distrofie musculară Duchenne şi variante genetice care i-au făcut buni candidaţi pentru tratamentul cu ASO.

Echipa a reuşit să restabilească expresia şi funcţia proteinei distrofină în organoizii derivaţi din pacienţi utilizând un ASO aprobat de autoritatea americană de reglementare în domeniul sănătăţii, FDA, pentru un pacient şi ASO personalizate specifice pentru ceilalţi doi pacienţi.

„Modelele de organoizi derivate de la aceşti pacienţi au potenţialul de a fi utilizate pe scară largă în crearea de sisteme celulare pentru investigarea tulburărilor care implică inima, rinichii, ficatul şi alte ţesuturi, şi în plus, identificarea medicamentelor care au potenţialul de a fi eficiente pentru un anumit pacient şi care ar putea să nu fie”, a declarat Steve Leeder, director executiv interimar, la Institutul de cercetări pediatrice al spitalului Mercy.

Echipa de cercetare speră că această metodă va fi adoptată de alte clinici medicale pentru a oferi o îngrijire mai rapidă şi mai bună pentru pacienţii cu boli rare din întreaga lume.

„Metodele şi protocoalele generate în acest studiu sunt accesibile şi pot fi implementate în orice laborator de cercetare standard, fără a fi nevoie de echipamente specializate sau reactivi cu costuri ridicate”, a precizat dr. Younger.

Capacitatea pe scară largă de a genera sisteme celulare derivate de la pacienţi va avea un efect substanţial asupra înţelegerii mecanismelor bolilor, precum şi asupra potenţialelor căi terapeutice pentru tratamentul multor boli rare, au specificat cercetătorii.

viewscnt