Diagnosticul şi tratamentul herniilor abdominale la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnosticul şi tratamentul herniilor abdominale la Spitalul Clinic SANADOR
Articol susţinut de Sanador

Herniile abdominale sunt afecţiuni care apar atunci când un organ sau o porţiune a acestuia iese printr-un defect sau o zonă slăbită a peretelui muscular ori fascial al abdomenului. Această proeminenţă este, de regulă, vizibilă sau palpabilă, cel mai adesea în regiunea abdominală sau inghinală. Slăbirea peretelui abdominal poate fi congenitală (prezentă de la naştere) sau dobândită de-a lungul vieţii, ca urmare a îmbătrânirii, a unor eforturi fizice intense, traumatisme, intervenţii chirurgicale anterioare sau alte boli care afectează structura musculară.

Există mai multe tipuri de hernie abdominală, printre cele mai cunoscute numărându-se herniile ombilicale, epigastrice şi postincizionale, fiecare cu particularităţi clinice şi riscuri asociate. Simptomatologia poate varia de la o simplă umflătură nedureroasă, la disconfort persistent sau durere acută. Cea mai gravă complicaţie este reprezentată de încarcerarea sau strangularea herniei – situaţii în care circulaţia sângelui către organul herniat este compromisă, necesitând intervenţie chirurgicală de urgenţă.

În majoritatea cazurilor, tratamentul este chirurgical, pentru a preveni agravarea şi complicaţiile. Tehnicile moderne permit, adesea, intervenţii minim invazive, cu durată scurtă de spitalizare şi recuperare rapidă. De aceea, în cazul unei hernii abdominale, este recomandată evaluarea într-un centru medical care oferă toate opţiunile terapeutice disponibile. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală foarte experimentată realizează operaţie pentru hernie abdominală prin diferite metode moderne, minim invazive, adaptând abordarea terapeutică nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

Când apar herniile abdominale şi câte tipuri există

Herniile abdominale apar atunci când un organ sau o parte a acestuia iese printr-o zonă slăbită ori un defect al peretelui muscular sau fascial al abdomenului. Acest fenomen poate fi favorizat de factori care cresc presiunea intraabdominală, precum efortul de tuse, constipaţia cronică, sarcinile repetate, obezitatea, ridicarea de greutăţi sau prezenţa de ascită. De asemenea, obiceiuri precum fumatul şi prezenţa diabetului zaharat pot compromite vindecarea postoperatorie şi cresc riscul de apariţie a herniilor postincizionale, localizate în zona unor intervenţii chirurgicale anterioare.

Herniile se pot manifesta în diferite regiuni ale abdomenului. Cele mai frecvente forme includ hernie inghinală (prevalentă la bărbaţi), hernie hiatală (mai frecventă după vârsta de 50 de ani), hernie ombilicală (frecventă la vârste mici – hernia ombilicală la copii) şi hernia postincizională, numită şi eventraţie. Alte tipuri, mai puţin frecvente, sunt herniile femurale, herniile epigastrice sau spigeliene. Evoluţia herniilor este, de regulă, progresivă, iar în lipsa tratamentului corespunzător pot apărea complicaţii severe, precum încarcerarea sau strangularea organelor herniate. În cele mai multe cazuri, intervenţia chirurgicală reprezintă soluţia recomandată pentru corectarea defectului şi prevenirea agravării.

Manifestările unei hernii şi complicaţiile posibile

Manifestările herniilor abdominale pot varia de la o proeminenţă vizibilă sau palpabilă, observabilă mai ales în timpul efortului fizic, tusei sau schimbării poziţiei, până la senzaţii de presiune, disconfort ori durere localizată. În unele cazuri, hernia poate fi iniţial asimptomatică, însă pe măsură ce progresează, pot apărea dureri persistente sau senzaţia de „ieşire” a unui organ din abdomen.

Complicaţiile apar atunci când conţinutul herniat se încarcerează (adică nu mai poate fi reintrodus în cavitatea abdominală), putând duce la dureri intense, ocluzie intestinală şi, în cazuri grave, la strangulare – o întrerupere a circulaţiei sângelui care poate provoca necroza ţesutului afectat. Aceasta reprezintă o urgenţă medico-chirurgicală ce necesită intervenţie imediată.

Pentru diagnosticarea timpurie şi prevenirea complicaţiilor, evaluarea clinică de specialitate este esenţială. La SANADOR, consultaţiile includ examinarea atentă a zonelor abdominale şi identificarea eventualelor defecte ale peretelui muscular. Dacă este necesar, consultul este completat cu investigaţii imagistice, precum ecografia sau tomografia computerizată, care furnizează informaţii precise despre localizarea şi mărimea herniei. Această abordare integrată permite stabilirea unui diagnostic precis şi a unui plan terapeutic adecvat, contribuind la evitarea evoluţiei nefavorabile a afecţiunii.

Diagnosticul de hernie abdominală

Diagnosticul herniei abdominale începe, în general, cu un examen clinic amănunţit. Medicul urmăreşte identificarea unei proeminenţe la nivelul abdomenului sau al zonei inghinale, care poate deveni mai evidentă în timpul tusei, efortului fizic sau schimbării poziţiei. În situaţiile în care hernia nu este vizibilă sau palpabilă, pacientului i se poate solicita să efectueze manevre care cresc presiunea intraabdominală, precum tusea, strănutul sau manevra Valsalva, pentru a evidenţia prezenţa defectului.

Deşi examinarea fizică este, de multe ori, suficientă pentru confirmarea diagnosticului, metodele imagistice moderne precum ecografia abdominală, tomografia computerizată (CT) şi rezonanţa magnetică (RMN) sunt esenţiale în cazurile mai complexe. Aceste investigaţii permit evaluarea precisă a dimensiunii, localizării şi conţinutului herniat, fiind deosebit de utile pentru depistarea herniilor profunde sau atipice, cum ar fi cele femurale sau spigeliene. Totodată, aceste investigaţii oferă informaţii esenţiale pentru stabilirea planului de tratament şi pentru identificarea eventualelor complicaţii, precum încarcerarea sau strangularea. Diagnosticul diferenţial este important pentru excluderea altor afecţiuni cu manifestări asemănătoare.

Tratamentul herniilor abdominale la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, diagnosticul herniei abdominale se realizează printr-un examen clinic amănunţit şi investigaţii imagistice adaptate fiecărui caz, precum ecografia testiculară şi abdominală ori tomografia computerizată (CT). Acestea permit evaluarea corectă a gradului de afectare, facilitând prevenirea complicaţiilor.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical pentru hernii abdominale este realizat prin laparoscopie, chirurgie robotică sau prin operaţii clasice, în funcţie de tipul şi severitatea herniei. Aceste proceduri au ca scop reducerea durerii, refacerea integrităţii peretelui abdominal şi prevenirea recidivelor, asigurând o recuperare rapidă şi eficientă a pacientului.

Intervenţiile chirurgicale au loc într-un bloc operator foarte bine dotat, cu implicarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I. Atunci când este indicat tratament prin chirurgie robotică, operaţiile sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, un model foarte avansat, care asigură incizii de mare fineţe, cu recuperare rapidă a pacientului, risc redus de complicaţii şi durată scurtă de spitalizare.

viewscnt