Un vaccin conceput iniţial pentru variola umană ar putea oferi protecţie eficientă şi sigură împotriva virusului mpox. Studii recente, care combină testarea pe modele animale şi umane, oferă noi perspective pentru prevenirea şi controlul acestei boli infecţioase cu potenţial pandemic.
În ultimii ani, populaţia lumii a fost martora apariţiei unui val de boli infecţioase noi şi periculoase, care reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătate.
Focarele de Covid-19, H1N1 (gripa porcină), H5N1 (gripa aviară), Ebola, Zika şi mpox demonstrează fragilitatea biologică a organismului uman în faţa unor boli emergente.
În timp ce unele dintre aceste virusuri sunt noi şi relativ puţin cunoscute, altele, precum virusul mpox (cunoscut anterior ca variola maimuţei, virusul monkeypox sau MPXV), sunt cunoscute încă din anii ‘70, dar au fost endemice (prezente în mod constant într-o anumită populaţie sau regiune geografică) doar în anumite părţi ale Africii.
Totuşi, recenta epidemie mondială de mpox, cauzată de o variantă recent identificată, mai infecţioasă decât tulpinile anterioare, a generat îngrijorare, subliniind nevoia urgentă pentru un vaccin eficient, sigur şi multivalent.
Acum, studiile timpurii cu vaccinului antivariolic LC16m8 indică rezultate pozitive, privind siguranţa şi eficienţa împotriva mpox.
LC16m8 este o tulpină atenuată a virusului vaccinia, dezvoltată iniţial în Japonia pentru variolă şi aprobată ulterior pentru mpox în 2022.
Vaccinul a demonstrat eficienţă şi capacitate imunogenă în contexte preclinice şi clinice, inclusiv pe primate non-umane, confirmându-i potenţialul împotriva MPXV.
Cu toate acestea, sunt necesare analize imunologice şi patologice suplimentare pentru a caracteriza complet proprietăţile sale şi a dezvolta vaccinuri mpox eficiente pe scară largă.
Pentru a completa această lipsă de date, un nou studiu a evaluat imunogenitatea şi siguranţa LC16m8 pe trei specii de animale.
Studiul a fost publicat luna aceasta în revista eBioMedicine.
„Am evaluat imunogenitatea LC16m8 pe trei linii de şoareci şi pe mostre umane, realizând în acelaşi timp o analiză patologică folosind un model de primată non-umană”, a declarat dr. Kouji Kobiyama, de la Divizia de Vaccinuri, al Institutului de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Tokyo
Echipa a vaccinat trei tulpini de şoareci (BALB/c, C57BL/6J şi CAST/EiJ) cu LC16m8, evaluând răspunsurile imune induse de vaccin şi capacitatea acestuia de a proteja şoarecii împotriva mpox.
Similar, au administrat o doză mare de LC16m8 maimuţelor cynomolgus, monitorizând siguranţa prin măsurarea greutăţii, temperaturii corpului şi a reacţiilor locale sau sistemice.
În final, voluntari adulţi sănătoşi au fost vaccinaţi cu LC16m8, iar probele lor de sânge au fost analizate pentru răspunsuri imune, inclusiv prezenţa anticorpilor neutralizanţi împotriva diferitelor tulpini MPXV.
Experimentele au arătat că LC16m8 a indus răspunsuri imune puternice în toate cele trei modele de şoareci, vizând direct antigenele MPXV. Acest lucru a stimulat formarea celulelor B din centrul germinativ şi a celulelor T foliculare auxiliare, esenţiale pentru imunitatea pe termen lung.
Centrul germinativ este o structură microscopică temporară care apare în ganglionii limfatici şi în ţesutul limfatic în timpul unui răspuns imun.
Aici, celulele B care au recunoscut un antigen (de exemplu, o proteină virală) sunt activate şi încep un proces de de dezvoltare şi rafinare, în care învaţă să recunoască mai precis agentul infecţios, fiind selectate doar cele mai eficiente dintre ele.
În plus, şoarecii vaccinaţi din linia CAST/EiJ au prezentat o încărcătură virală redusă în ţesutul pulmonar, confirmând eficienţa vaccinului.
La maimuţele cynomolgus, vaccinul a provocat apariţia unor leziuni cutanate localizate, caracteristice infecţiilor cu poxvirusuri, fără a afecta semnificativ greutatea, temperatura sau parametrii hematologici ai animalelor, confirmând siguranţa sa.
În cele din urmă, la oameni, vaccinul a stimulat apariţia de anticorpi neutralizanţi împotriva mai multor variante MPXV, fără evenimente adverse grave în perioada de urmărire, indicând capacitatea LC16m8 de a proteja împotriva mai multor variante virale, pentru a oferi o protecţie imună extinsă, şi confirmând siguranţa acestuia.
Aceste rezultate subliniază eficacitatea LC16m8 ca o opţiune sigură, eficientă şi uşor de produs şi distribuit pe scară largă, pentru vaccinarea împotriva mpox, spun autorii.
În plus, analiza transversală, pe mai multe specii, oferă un model pentru dezvoltarea vaccinurilor de generaţie următoare împotriva altor poxvirusuri şi agenţi patogeni emergenţi, reducând potenţial timpul de răspuns de la declanşarea unui focar până la autorizarea şi distribuirea pe scară largă a vaccinurilor.
Cercetătorii japonezi notează că sunt necesare studii suplimentare pentru optimizarea eficienţei şi siguranţei vaccinului, în special la populaţiile neexpuse anterior sau imunocompromise, precum şi explorarea unor platforme vaccinale alternative.
„Această cercetare poate ghida dezvoltarea unui sistem permanent de supraveghere şi răspuns global pentru noile boli infecţioase, contribuind la formarea unei populaţii mai reziliente şi la servicii de îngrijire a sănătăţii mai bine pregătite pentru ameninţările pandemice viitoare”, a concluzionat dr. Kobiyama.