De ce cresc în ritm accelerat cheltuielile din Sănătate? Conf. dr. Carmen Orban: În 2014 vobeam de zeci, maxim sute de proceduri de transplant; astăzi vorbim de mii de astfel de proceduri

De ce cresc în ritm accelerat cheltuielile din Sănătate? Conf. dr. Carmen Orban: În 2014 vobeam de zeci, maxim sute de proceduri de transplant; astăzi vorbim de mii de astfel de proceduri

Cheltuielile publice din Sănătate au crescut în ritm accelerat în România în ultimul deceniu, chiar dacă s-au menţinut semnificativ sub media Uniunii Europene ca pondere în produsul intern brut (PIB). Explicaţiile ţin atât de creşterea numărului de medicamente compensate şi de proceduri accesibile pacienţilor asiguraţi în sistemul public, cât şi a numărului de intervenţii realizate în unităţile sanitare publice. Conf. dr. Carmen Orban, consilier de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, a oferit mai multe explicaţii în această privinţă. 

Declaraţiile au fost făcute la dezbaterea „Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

"Am condus mai multe spitale, atât de stat, cât şi private, şi vă pot spune anumite aspecte care să explice tuturor de ce aceste creşteri bugetare foarte mari şi de ce acestea nu au impact neapărat vizibil şi de ce discutăm în continuare că nu există medicamente, lucru, de altfel, real", a afirmat conf. dr. Carmen Orban.

"Dacă în anul 2014 - eu eram pe vremea aceea la Institutul Clinic Fundeni - vorbeam de un număr de proceduri de transplant de zeci, maxim sute, atât în transplant de ficat, cât şi renal şi medular, iată că astăzi vorbim de mii de astfel de proceduri", a completat consilierul premierului.

Potrivit oficialului, accesul la tratament a crescut semnificativ în ultimul deceniu, iar un număr mult mai mare de pacienţi au acces la tratamente, multe dintre ele foarte scumpe.

"Vorbim de boli despre care nici nu visam că se pot vindeca, precum boli virale - hepatita. Astăzi, aceste boli se vindecă. Eu cred că astea sunt veşti bune şi arată de ce este nevoie de bani în Sănătate şi de ce aceste bugete cresc şi tot mai este nevoie, pentru că ştiinţa evoluează foarte mult, pentru că tot ce înseamnă tehnologie evoluează foarte mult şi pentru că cetăţeanul român doreşte aceleaşi drepturi cu cetăţeanul european", a menţionat Carmen Orban.

În plus, pacienţii sunt tot mai bine informaţi asupra terapiilor disponibile, iar medicii nu doresc să prescrie medicaţii sub nivelul standard european, potrivit consilierului premierului, care a subliniat necesitatea de a susţine sistemul de Sănătate.

viewscnt