Măsurile pregătite de CNAS în sistemul sanitar: plăţi mai mari per serviciu pentru medicii de familie, nouă metodologie de evaluare a medicamentelor decontate

Măsurile pregătite de CNAS în sistemul sanitar: plăţi mai mari per serviciu pentru medicii de familie, nouă metodologie de evaluare a medicamentelor decontate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pregăteşte mai multe măsuri pentru a îmbunăţi serviciile de sănătate din România, între care creşterea valorii per serviciu pentru medicii de familie şi o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare. Măsurile au fost anunţate de preşedintele Casei, Horaţiu Remus Moldovan.

Declaraţiile au fost făcute după cele ale premierului Ilie Bolojan, care a prezentat problemele sistemului sanitar din România, care înregistrează o creştere nesustenabilă a costurilor, şi a transmis mai multe măsuri de reformă avute în vedere. Primele măsuri de reformă ar urma să fie aplicate de la 1 august.

"În prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt în plata per capita şi 65% sunt în plata per serviciu. Dorim să creştem nivelul de decontare a serviciilor medicale, pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale. (...) Vom creşte ponderea plăţii per serviciu în detrimentul plăţii per capita la 20 - 80%", a declarat Horaţiu Remus Moldovan, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui CNAS, veniturile medicilor de familie nu vor scădea decât în cazul celor care au peste 4.500 de pacienţi.

CNAS va renunţa şi la mecanismul în baza căruia sumele necheltuite din bugetul pentru medicina de familie se împarte în luna a 12-a a anului.

O altă măsuri avută în vedere este simplificarea procedurii de înlocuire a medicilor de familie în perioadele în care absentează de la cabinet, de exemplu când se află în concediu medical sau concediu de odihnă.

"În momentul de faţă există o procedură foarte complicată şi dorim să simplificăm la maximum posibil această procedură, în sensul în care vom oferi posibilitatea ca, în situaţia în care medicul de familie este în concediu, pacienţii acestuia să poată să fie investigaţi, consultaţi de oricare medic de familie la care acesta se adresează şi, bineînţeles, acel medic de familie să fie şi plătit pentru serviciile pe care le prestează", a precizat Horaţiu Remus Moldovan.

Nouă metodologie de stabilire a preţului de decontare al medicamentelor

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare.

În bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sunt alocate în acest an 21 miliarde lei pentru decontarea medicamentelor, în timp ce pentru decontarea serviciilor oferite de spitale sunt alocate 34 miliarde lei.

"Dorim să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piaţa din România şi implicit pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, în special a medicamentelor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană", a spus Horaţiu Remus Moldovan.

Anterior, premierul Ilie Bolojan a acuzat că există un supraconsum de medicamente inovative decontate de sistemul de asigurări de sănătate din România, în situaţiile în care există generice disponibile.

În prezent, România aplică trei mecanisme de partajare a costurilor medicamentelor: clawback, cost-volum şi cost-volum-rezultat.

Şeful CNAS a transmis că va fi introdus un mecanism hibrid, pentru a evalua beneficiul clinic al pacientului în contractele cost-volum.

"Noi am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid între cost-volum şi cost-volum-rezultat, astfel încât pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm şi un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulţi pacienţi în cadrul acestor mecanisme de finanţare şi implicit de rambursare şi de decontare a medicamentelor", a afirmat Moldovan.

CNAS intenţionează să stimuleze prescrierea medicamentelor generice, mai ieftine, pentru a permite introducerea în lista medicamentelor compensate a unor noi medicamente inovative.

O altă măsură anunţată de preşedintele Casei este informarea prin SMS sau e-mail a pacienţilor privind serviciile medicale de care au beneficiat.

De asemenea, urmează să fie realizată o platformă online care să permită pacientului să se programeze pentru tipul de investigaţie medicale.

"Ştim că foarte multe spitale şi clinici au sisteme de programări. Le vom face astfel încât acestea să fie interoperabile cu sistemul pe care îl creăm", a menţionat Horaţiu Remus Moldovan.

Totodată, pacienţii vor primi informări asupra serviciilor medicale de care au beneficiat, dar vor putea solicita şi date suplimentare privind decontul acestora.

De asemenea, medicii vor putea să încheie doar două contracte în mediul spitalicesc, în loc de trei, cum este cazul în prezent.

Preşedintele CNAS a anunţat şi modificări privind sistemul DRG (sistemul grupelor de diagnostice), care nu reflectă costurile aferente complexităţii cazurilor spitalizate. Astfel, unităţile medicale vor fi obligate să raporteze costurile reale.

"Începând cu anul următor, toate spitalele din România, publice şi private, vor fi obligate să raporteze costurile reale, astfel încât, după primul an de raportare, vom fi în situaţia în care să ştim exact cât costă o apendicită, cât costă o hernie şi astfel vom putea să regândim în anii care urmează finanţarea spitalelor din perspectiva costurilor reale pe care le implică", a mai spus Horaţiu Remus Moldovan.

viewscnt