Problemele sânului afectează peste 65% din femei, iar până la 20% din cazuri pot deveni grave, în timp, dacă nu sunt urmărite corespunzător. În România, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2018, unul din patru cazuri noi de cancer la femei a fost de cancer de sân (aproximativ zece mii de cazuri pe an). Trebuie însă ştiut faptul că supravieţuirea pacientelor cu cancer de sân este printre cele mai bune, în medie de 80% la 5 ani. Prognoza depinde de stadiul afecţiunii în momentul începerii tratamentului, dar şi de condiţia generală a fiecărei paciente în parte.
Screening-ul pentru cancerul mamar are o importanţă deosebită pentru toate femeile, indiferent de vârstă, mai ales dacă au avut cazuri în familie cu această patologie; două sau mai multe cazuri de cancer de sân sau/şi ovar în familie pot ridica suspiciunea unui risc genetic important. Depistarea precoce reduce mortalitatea cu 30%, iar metodele de investigaţie şi tratament din cadrul Academiei de Senologie SANADOR, efectuate cu ajutorul medicilor specializaţi în această patologie şi cu experienţă bogată în domeniu, sunt de o calitate excepţională, realizate cu aparatură medicală de ultimă oră.
Academia de Senologie SANADOR din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, este un centru dedicat transmiterii, aplicării şi perfecţionării cunoştinţelor actuale privind diagnosticul şi rezolvarea terapeutică a problemelor mamare, fie ele maligne, benigne sau estetice. Acesta este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru plin în Reţeaua Internaţională a Centrelor Senologice (Breast Centres Network).
Factori de risc în apariţia cancerului mamar
Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli:
- Sexul feminin – femeile au risc mai mare de a face neoplazia decât bărbaţii;
- Vârsta avansată: riscul de a face cancer creşte cu vârsta;
- Istoric personal de boli ale sânului, precum mastoză chistică, displazie mamară;
- Femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar la unul dintre sâni au risc mare de a face cancer şi la sânul controlateral;
- Femeile cu istoric familial de cancer mamar, rude de gradul I sau II cu cancer mamar, trebuie să apeleze la sfatul genetic;
- Expunerea la noxe şi radiaţii;
- Obezitatea este un factor risc frecvent asociat cu cancerul, în general;
- Debutul menstruaţiei înainte de vârsta de 12 ani;
- Menopauza târzie;
- Tratament hormonal de substituţie în postmenopauză;
- Consumul de alcool.
Semne şi simptome ce nu ar trebui ignorate:
- Apariţia unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroşare diferite ca structură de textura normală a sânului;
- Modificarea formei sau micşorarea sânului;
- Retracţia mamelonului;
- Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracţii variate.
Evaluarea senologică iniţială este importantă pentru estimarea gradului de risc al pacientei şi propunerea unui plan de depistare imagistică, prin ecografie şi (peste 40 de ani) mamografie la 1–2 ani, în cazuri speciale şi prin RMN mamar. Senologul este un specialist capabil să înţeleagă afecţiunile mamare şi abilitat să le trateze. Momentul optim al evaluării senologice este reprezentat de primele 2 săptămâni ale ciclului menstrual. Informaţiile recente (rapoarte medicale, imagistica precedentă) trebuie să poată fi prezentate la cererea senologului sau a imagistului.
Rezultatul imagistic trebuie să localizeze cât mai precis leziunile, să aprecieze dimensiunile în cel puţin 2 dimensiuni, să le evalueze oferind un scor BI-RADS şi să se încheie cu o concluzie scrisă privind atitudinea recomandată de imagist; trebuie să furnizeze imagini cheie ale leziunilor, care să permită reevaluarea lor de către senolog sau alt imagist (pentru a respecta dreptul pacientei la o a doua opinie medicală).
Investigaţiile necesare pentru patologiile mamare
Ecografia mamară este o metodă neinvazivă, care aduce date exacte despre localizarea tumorii, caracteristicile acesteia, precum şi structura acesteia (solidă sau lichidă), fiind posibilă chiar şi o clasificare a riscului, prin scorul BI-RADS.
Mamografia este o examinare care foloseşte raze X şi are valoare diagnostică ridicată. Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea mortalităţii cu 30% în cancerul de sân. La Spitalul Clinic SANADOR tehnologia mamografică se realizează cu ajutorul unui aparat ultra performant, de ultimă generaţie - Selenia Dimensions 3D Hologic.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM/RMN) mamară foloseşte un magnet şi unde radio pentru a crea o hartă în interiorul sânului şi aduce date foarte precise despre localizare, caracteristici şi multicentricitatea tumorii (cazurile în care există mai multe tumori ale sânului în acelaşi timp).
Biopsia este o etapă indispensabilă înaintea unei operaţii mamare. În unele cancere, se recomandă tratamente generale sau locale preoperatorii, care cresc supravieţuirea şi permit restrângerea sacrificiului chirurgical prin operaţii limitate, mai puţin riscante, mai estetice şi generând mai puţine complicaţii).
Markerii tumorali au o valoare diagnostică redusă, dar pot fi utili în urmărirea rezultatelor terapiilor oncologice. Cancerele incipiente predispun la ambiguităţi şi o treime din cancerele de sân nu sunt însoţite de creşteri ale markerilor tumorali nici în stadiul metastatic.
Evaluarea situaţiei şi atitudinii în toate cazurile de cancer mamar trebuie să fie făcută într-o comisie oncologică multidisciplinară. În cadrul Academiei de Senologie SANADOR, diagnosticul oncologic este analizat de o comisie multidisciplinară (Tumor Board), din care fac parte medici din specialităţi complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog şi, în unele situaţii, imunolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară. Întâlnirile din comisia multidisciplinară oferă medicilor de specialităţi diferite oportunitatea de a discuta aspectele legate de diagnostic şi să decidă împreună strategia terapeutică optimă.
Tratamentul cancerului de sân
Tratamentul cancerului de sân se stabileşte în funcţie de tipul histologic al tumorii, de stadiul tumorii, de mărimea acesteia şi, în mod special, de sensibilitatea celulelor tumorale la hormoni. Este un tratament complex, care poate cuprinde: rezecţie chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie.
Chirurgia sânului
Chirurgia poate fi prima alegere şi unica pentru tumorile mici şi fără determinări ganglionare sau poate face parte dintr-un complex de metode. Chirurgia sânului cuprinde orice intervenţie efectuată asupra sânului pentru a-i restabili starea de sănătate şi frumuseţe, începând cu procedee diagnostice (biopsii incizionale sau excizionale), continuând cu diferite operaţii de prevenţie / evacuare / îndepărtare a proceselor patologice mamare şi încheind cu remodelarea sau reconstrucţia sânului.

Prevenţia este cheia medicinei. Depistarea precoce a cancerului mamar permite creşterea supravieţuirii pe termen lung, iar screeningul pentru cancerul de sân poate fi definit ca evaluarea imagistică a sânului, la intervale regulate, în special după vârsta de 40 ani.
Având în vedere că în România nu există un program naţional de screening pentru cancerul mamar şi multe femei sunt diagnosticate tardiv, în cadrul Academiei de Senologie SANADOR dispunem de toate instrumentele necesare pentru evaluarea corectă a riscului de a dezvolta cancer la sân şi pentru depistarea timpurie a tumorilor mamare în stadii incipiente, dar şi de a trata boala în orice stadiu s-ar afla, prin toate mijloacele adecvate, Academia de Senologie fiind un centru integrat de diagnostic şi tratament.