Un grup de iniţiativă din Cluj a demarat un proiect-pilot pentru realizarea unei aplicaţii online bazate pe inteligenţă artificială ce permite monitorizarea automată a suspecţilor de Covid-19 şi stocarea datelor din triajul spitalelor de infecţioase şi a rezultatelor testelor clinice. Aplicaţia este menită să sprijine gratuit spitalele şi medicii din România.
Anunţul a fost făcut de Dan Chiuzbaian, director general al companiei Founder QSound Soft din Cluj.
“Vă anunţ cu bucurie că ideea a ajuns la guvernanţi şi joi s-a luat decizia de începere a acestui proiect pilot, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Sănătăţii. Au fost desemnaţi parteneri în acest proiect Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş, Spitalele de boli infecţioase Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa”, a precizat Dan Chiuzbaian, pe pagina sa de Facebook.
“Ca să demarăm acest proiect ne-am aliat două companii din Cluj-Napoca, în regim pro-bono, dar orice ajutor, sprijin şi implicare este binevenită din partea persoanelor fizice sau juridice care anticipează nivelul critic de stres la care va fi supus în curând sistemul medical din România”, a completat el.
Aplicaţia Covid Monitor la care lucrează deja echipa din Cluj va avea următoarele facilităţi: stocarea datelor din triajul spitalelor de infecţioase şi a rezultatelor testelor clinice, putând fi utilizată gratuit de orice spital din România; estimarea statistică a unui diagnostic bazat pe simptomele introduse de personalul medical din triaj sau online de utilizatorii de acasă; monitorizarea automată a suspecţilor de Covid-19, dacă aceştia optează voluntar să-şi introducă periodic simptomele în aplicaţie - ramănând în cazurile uşoare la domiciliu - şi rapoarte statistice pentru medici şi autorităţi.
Echipa din Cluj are nevoie, pentru a lansa cât mai repede aplicaţia, de date anonimizate cu simptome şi diagnosticul medical confirmat pentru ele şi de constituirea unui grup de medici care fac deja triaj al suspecţilor de gripă/ răceală / Covid, dispuşi să încarce minim 10-15 diagnostice/zi/ spital ca date pentru antrenarea algoritmului de inteligenţă artificială.
“Dacă medicii sunt indisponibili, avem nevoie de voluntari care să încarce online (de acasă) în sistem datele, astfel încât algoritmul de Inteligenţă Artificială să aibă permanent date noi pentru a se autoperfecţiona”, menţionează iniţiatorul proiectului.
De asemenea, echipa are nevoie de specialişti în Inteligenţă Artificială care să ajute cu idei şi muncă voluntară la implementarea şi testarea în paralel a mai multor algoritmi, pentru a evalua repede cel mai performant algoritm utilizabil în rezolvarea problemei.
Iniţiatorii proiectului cer transmiterea informaţiei către medicii din spitalele de boli infecţioase sau desemnate in tratarea Covid-19, pentru ca aceştia să cunoască proiectul.
“Datele lor sunt vitale pentru antrenamentului sistemului informatic. Fară să colectăm urgent aceste date într-un sistem unic, nu vom învăţa destul de repede cum să luptăm eficient cu acest virus”, mai spune Dan Chiuzbaian.
Iniţiatorii proiectului consideră că tehnologia propusă poate ajuta la mai buna gestionare şi utilizare a resurselor limitate pe care le are România.
“Un algoritm bine setat va putea să facă diferenţa în câteva secunde între simptomele de răceală, gripă sau Covid-19, procesând online zeci de mii de pre-testari (triaj) ]n fiecare zi, până la sfârşitul pandemiei, fără să obosească, fară să se imbolnăvească, fără să pună in pericol resursa medicală umană. Fiecare pacient care este mai bine informat şi rămâne în siguranţă acasă înseamnă mai multe resurse disponibile pentru cei care au cu adevarat nevoie de ele in spital”, mai arată iniţiatorul proiectului.