Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au aprobat administrarea de doze booster din alt vaccin decât cel folosit la schema iniţială de imunizare.
Decizia a fost luată joi seară, când a fost, de asemenea, recomandată administrarea dozelor booster pentru vaccinurile dezvoltate de companiile Moderna şi Johnson & Johnson.
Decizia era anticipată, fiind anunţată la începutul săptămânii de publicaţia The New York Times, care cita surse aproapiate agenţiilor de reglementare americane.
Directorul CDC, Rochelle Walensky, a afirmat că toate vaccinurile autorizate în SUA sunt sigure şi foarte eficace în reducerea riscului de forme severe de Covid-19, de spitalizare şi de deces, inclusiv împotriva variantei delta a virusului SARS-CoV-2.
Recomandarea CDC permite persoanelor imunizate în schema iniţială cu vaccinuri Johnson & Johnson să primească doza booster din serul Moderna sau Pfizer/BioNTech, care s-au dovedit mai eficace în multe studii realizate până acum.
Decizia se bazează pe un studiu prezentat săptămâna trecută şi finanţat din fonduri guvernamentale, care a arătat că administrarea unei doze booster de vaccin Moderna persoanelor inumizate iniţial cu vaccinul Johnson & Johnson a crescut titrul de anticorpi de 76 de ori după 15 zile, comparativ cu o majorare de doar 4 ori în cazul în care pentru doza booster s-a folosit tot serul J&J.
Studiul, realizat de Institutul Naţional de Sănătate (NIH) din SUA, sugerează că cel mai mare beneficiiu pentru folosirea unui alt tip de vaccin la doza booster ar fi în cazul persoanelor imunizate iniţial cu Johnson & Johnson, singurul vaccin autorizat care se administrează cu o singură doză, şi care primesc doza booster din vaccin Moderna.
Studiul a arătat că şi administrarea la doza booster a vaccinului Pfizer/BioNTech creşte mai mult nivelul de anticorpi specifici SARS-CoV-2 decât administrarea unei noi doze de vaccin J&J, însă nu în aceeaşi măsură ca în cazul vaccinului Moderna.
Totuşi, studiul realizat de NIH a utilizat pentru doza booster o doză completă de vaccin Moderna, în timp ce doza booster testată de Moderna şi care ar putrea fi autorizată de FDA are doar jumătate din conţinutul unei doze iniţiale.