Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziţie pacienţilor cu patologie neoplazică investigaţii de maximă precizie şi tratamente chirurgicale oncologice moderne utilizând tehnică performantă, în cadrul unei echipe medicale de specialişti de renume, cu bogată experienţă în domeniu, aflaţi în permanenţă conectaţi cu noutăţile din ghidurile terapeutice internaţionale.
Diagnosticul bolilor neoplazice
La Spitalul Clinic SANADOR se pot efectua, sub acelaşi acoperiş, toate investigaţiile paraclinice necesare stabilirii unui diagnostic oncologic complet şi complex. Planul investigaţional poate varia în funcţie de stadiul bolii, particularităţile cazului, patologiile preexistente şi vârsta pacientului. Se analizează beneficiile terapiei propuse şi riscurile la care este supus pacientul cu scopul de a obţine planul de tratament potrivit.
În cadrul consultaţiei, medicul oncolog stabileşte investigaţiile necesare pentru fiecare caz în parte:
- analize de sânge;
- ecografii;
- radiografii;
- biopsii ghidate ecografic;
- CT;
- PET-CT;
- Scintigrafii – SPECT-CT;
- RMN.
Abordarea multidisciplinară a pacientului neoplazic
La Centrul Oncologic SANADOR, tratăm patologii complexe şi ne străduim să facilităm circuitul pacientului cu cancer prin integrarea mai multor centre într-un singur loc, pentru orice fel de patologie oncologică.
Astfel, pentru afecţiunile hepatice oncologice, la SANADOR, pacientul poate fi investigat şi tratat în cadrul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice.
Pentru tratarea minim invazivă a cancerelor hepatice primare sau secundare (metastaze) inoperabile, la SANADOR există Centrul de excelenţă în chemoembolizarea hepatică. Aceasta este o procedură care presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora. Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanţe chimioterapice care distrug tumora din interior şi opresc fluxul sanguin către aceasta.
Pentru cancerele mamare, la SANADOR pacientele beneficiază de îngrijiri în cadrul Academiei de Senologie – instituţie dedicată prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului patologiei sânului.
Centrul Oncologic SANADOR oferă întreaga gamă de servicii medicale pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului. Departamentul de medicină nucleară dispune de tehnologie de ultimă generaţie pentru identificarea imagistică certă a prezenţei unei formaţiuni tumorale, prin PET-CT, SPECT-CT – utile nu doar pentru diagnostic, ci şi pentru monitorizarea evoluţiei pacientului oncologic.
Intervenţii chirurgicale oncologice la SANADOR
În medicină, progresul este constant. Tehnicile de diagnostic şi posibilităţile terapeutice evoluează impresionant de la un an la altul. Dar şi intervenţiile chirurgicale, principalul tratament curativ în cancer, au fost transformate în ultimele decenii. Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienţilor oncologici acces la cele mai avansate tipuri de chirurgie:
- Chirurgie robotică;
- Chirurgie laparoscopică;
- Chirurgie reconstructivă.
Chirurgia oncologică poate fi practicată în mai multe scopuri:
- diagnostic – biopsie oncologică (în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic precis; se recomandă atunci când celelalte analize şi investigaţii nu sunt concludente);
- curativ – cel mai important;
- chirurgie citoreducţională (debulking);
- chirurgie paliativă – pentru ameliorarea unor simptome şi creşterea calităţii vieţii.
Conduita terapeutică este personalizată în funcţie de caz, analizându-se datele medicale ale fiecărui pacient în cadrul unei comisii interdisciplinare (Tumor Board).
Patologii oncologice tratate chirurgical la SANADOR
La SANADOR, se pot trata chirurgical o paletă generoasă de patologii oncologice:
- Cancer de esofag;
- Cancer gastric;
- Cancer pulmonar;
- Tumori de intestin subţire;
- Cancer colorectal;
- Cancer hepatic;
- Colangiocarcinom (cancer la nivelul căilor biliare);
- Cancer de pancreas;
- Cancer de colecist;
- Tumori retroperitoneale;
- Tumori ginecologice (cancere de sân, uter, col uterin, ovare, vagin, vulvă);
- Cancer tiroidian;
- Tumori de părţi moi (sarcoame);
- Tumori cerebrale.
Cum este perceput diagnosticul de cancer în România?
În România, din păcate, diagnosticul oncologic este stabilit de cele mai multe ori tardiv, îngrijirea medicală nu este complet efectuată, iar pacienţii nu respectă întotdeauna ciclicitatea investigaţiilor şi tratamentului, astfel că prognosticul este frecvent nefavorabil.
Există mai mulţi piloni economico-sociali datorită cărora au loc aceste fenomene de prevenţie deficitară, screening populaţional majoritar absent şi educaţie medicală insuficientă.
După modelul adoptat de statele vest-europene, pacienţii sunt incluşi în programe de screening naţional obligatorii şi, prin intermediul activităţii medicului de familie, aceştia sunt examinaţi periodic şi programaţi pentru investigaţii de screening (colonoscopie, examen Babeş-Papanicolau, dozare de markeri tumorali etc.), care selectează eficient cazurile cu leziuni precanceroase din lotul populaţional. Aceste stadii precanceroase sunt lesne de tratat şi au o rată de succes terapeutic foarte ridicată, conform studiilor de specialitate.
Din acest motiv, pacienţii care urmează aceste protocoale de screening privesc cancerele ca pe boli cronice obişnuite cu care învaţă să trăiască. În schimb, în România, diagnosticul de cancer este perceput ca pe o sentinţă imparabilă, iar pacientul poate suferi de stigmatizare în mediul din care face parte şi, de multe ori, este afectat de depresie, având greutăţi în a parcurge paşii terapeutici, în mare parte din cauza presiunii sociale.
Un alt aspect important face referire la costurile îngrijirilor medicale oncologice. Este dovedit faptul că prevenţia bolilor oncologice necesită costuri mult mai mici decât tratarea cancerelor avansate prin combinaţii terapeutice, de multe ori pe perioade îndelungate de timp.
Chirurgia oncologică este întotdeauna o soluţie?
Conform literaturii de specialitate, există indiscutabil cazuri în care chirurgia oncologică reprezintă singura rezolvare completă şi sigură pentru pacient, atunci când se poate extirpa întregul volum tumoral cu margini de siguranţă şi, paraclinic, este sugerată certitudinea localizării tumorale în stadiu incipient. În aceste cazuri, medicul este sigur de radicalitatea tratamentului şi de asigurarea unei rate scăzute de recidivă.
În stadiile avansate însă, este posibil ca celulele canceroase să fie în curs de migrare pe cale limfatică sau sanguină şi să nu se poată identifica regiunea în care s-a extins procesul tumoral, din cauza limitării tehnologiei disponibile la acest moment. Din acest motiv, se impune efectuarea chimioterapiei adjuvante asociate sau nu cu radioterapie postoperator.
De asemenea, dacă tumora este în contact cu un organ vecin, principiile chirurgiei oncologice impun extirparea tuturor structurilor aflate la risc de invadare, pentru a evita recidivele la acel nivel.
Situaţiile în care tumora este situată într-o regiune foarte bine vascularizată reprezintă o provocare pentru echipa chirurgicală, dificultatea intervenţiei fiind crescută, dar cu şanse de reuşită. Pot exista însă şi localizări tumorale ale căror rezolvare chirurgicală ar fi incompatibilă cu viaţa.
Cu toate acestea, şi în cazul unor intervenţii chirurgicale masive, cu extirparea mai multor organe, pacienţii trebuie să înţeleagă faptul că există metode de ajustare a funcţiilor organelor pierdute care îi pot conferi pacientului o viaţă normală postoperator.
Există, totuşi, şi situaţii în care chirurgia oncologică nu reprezintă o variantă terapeutică – spre exemplu, leucemiile şi limfoamele impun o terapie sistemică (administrarea chimioterapicelor) care poate distruge eficient celulele tumorale răspândite în tot corpul.
În România, cele mai frecvente cancere sunt cele colorectale, de col uterin, pancreatice şi de sân. Statistica sugerează faptul că unul din trei români va dezvolta o patologie neoplazică în cursul vieţii, motiv pentru care prevenţia ar trebui să fie mai eficient aplicată în practica medicală şi promovată corespunzător în cadrul politicilor actuale.
Chirurgia oncologică, are aşadar, un rol extrem de important în soluţionarea cazurilor oncologice, însă, reuşita medicală depinde foarte mult de colaborarea tuturor specialiştilor implicaţi (echipa ATI, radioterapeut, anatomopatolog, oncolog), practică obişnuită în SANADOR, manieră care, în condiţiile accesului la tehnologii medicale avansate, asigură efectuarea unui tratament competent, performant şi complet.