Colegiul Medicilor din România a transmis, după incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, că este nevoie de fonduri cheltuite corect şi transparent pentru sisteme de siguranţă şi de alertare în spitale pentru a preveni apariţia unor noi tragedii.
Organismul consideră că de lipsa de dotare corespunzătoare a spitalelor este responsabilă clasa politică, care a lăsat timp de decenii sistemul de sănătate fără o finanţare corespunzătoare.
"Am văzut şi am auzit că oamenii care lucrau la spital sunt cercetaţi... Dar oare nu poate fi ”cercetată şi trimisă în judecată” o întreagă perioadă, anii de zile în care nu s-au făcut investiţii, perioada în care personalul medical a trăit cu salarii de mizerie, perioada în care întreg sistemul medical a fost lăsat de izbelişte, la voia întâmplării, cu schimbări ale miniştrilor sănătăţii mai rapide decât anotimpurile?", a transmis Colegiul Medicilor, într-un comunicat.
În privinţa lipsei autorizaţiei pentru securitate la incendiu, Colegiul menţionează că este o situaţie cu care se confruntă multe spitale din România.
"Iarăşi discutăm că spitalul nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Dar câte spitale din România au această autorizaţie? Este clar că trebuie să existe, spitalele să îndeplinească condiţii de siguranţă pentru pacienţi şi personal. Din păcate, vorbim de condiţii pe cât de importante, pe atât de dificil, dacă nu imposibil de îndeplinit întocmai de multe dintre unităţile medicale din România din cauza infrastructurii, din cauza clădirilor vechi şi a circuitelor necorespunzătoare", menţionează organismul profesional.
"Este un cerc vicios: cârpim în loc să construim, cârpelile cedează şi se întâmplă o nouă tragedie.
Mai avem un mesaj foarte important: celor care vor să ridice o barieră între medici şi populaţie le spunem că nu pot să facă acest lucru, că nu medicii construiesc spitale, nu medicii dau foc la spitale. Medicul şi pacientul sunt împreună în spitale. Medicul şi pacientul sunt de aceeaşi parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcţional", mai arată Colegiul.
Potrivit Colegiului Medicilor, nu este întâmplător că acest incendiu a avut loc tot într-un spital care tratează pacienţi cu Covid-19, deoarece aceste unităţi şi personalul care le deserveşte sunt supuşi unei presiuni extrem de mari în această perioadă.
"Să ne vaccinăm în speranţa că astfel vom reuşi să stopăm sau să limităm această pandemie de Covid-19 şi, implicit, să reducem presiunea pe spitale, dar şi să construim spitale pentru a opri această ”pandemie de incendii în spitalele româneşti”, să se asigure fonduri şi să se cheltuiască corect şi transparent pentru achiziţia de sisteme de siguranţă şi de alertare, să fie angajaţi pompieri pentru a limita astfel de tragedii sau efectele unor astfel de incidente", mai arată Colegiul Medicilor.