Colegiul Medicilor Stomatologi din România a stabilit o procedură pentru solicitarea de expertize, în cadrul dosarelor aflate pe rolul comisiilor de disciplină, de la personalităţi recunoscute, care vor primi 600 de lei net pentru fiecare opinie de specialitate.
Astfel, o decizie din 11 iulie a Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi, publicată joi în Monitorul Oficial, introduce “procedura emiterii de specialitate în cadrul dosarelor aflate pe rolul comisiilor de disciplină” ale Colegiului.
“În funcţie de obiectul dosarului, comisia de disciplină poate solicita o opinie de specialitate unei comisii formate din personalităţi cu expertiză recunoscută în domeniile pentru care s-a formulat solicitarea”, prevede noua procedură.
În cazutl în care nu este nevoie de expertiză interdisciplinară, comisia de disciplină poate consulta o singură persoană cu expertiză recunoscută în domeniul respectiv.
Persoanele cu expertiză care pot fi consultate de comisiile de disciplină trebuie selectate dintre cele cuprinse în listele întocmite la nivel naţional pe specialităţi şi materii specifice medicinei dentare.
Ca să fie incluşi în listele de experţi, medicii stomatologi trebuie să îndeplinească patru condiţii: este membru cu dreptul de exercitare a profesiei într-un colegiu teritorial, este cel puţin conferenţiar universitar sau are 7 ani de vechime neîntreruptă ca medic primar sau specialist sau 15 ani vechime neîntreruptă ca medic stomatolog, nu a primit nicio sancţiune în ultimii 5 ani şi nu are sau nu a avut ridicat dreptul de liberă practic din cauza unui malpraxis.
“Pentru activitatea desfăşurată, persoana care emite o opinie de specialitate solicitată de comisiile de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România conform prevederilor prezentei proceduri are drptul la o indemnizaţie în cunatum de 600 lei net”, prevede procedura.
De asemenea, experţii care emit opinii de specialitate au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul, cazarea, documentarea sau pentru alte activităţi desfăşurate în scopul emiterii opiniei de specialitate.
Opinia de specialitate trebuie transmisă comisiei de disciplină în cel mult 30 de zile de la primirea informaţiilor necesare pentru exprimarea sa.