Coronavirusul din China a provocat 9 decese, fiind confirmate peste 400 de cazuri noi; virusul a ajuns în cinci ţări, inclusiv în SUA

Coronavirusul din China a provocat 9 decese, fiind confirmate peste 400 de cazuri noi; virusul a ajuns în cinci ţări, inclusiv în SUA

Coronavirusul din China, pentru care presa internaţională foloseşte tot mai des denumirea "coronavirusul Wuhan", continuă să se răspândească rapid, fiind confirmate până acum 440 de cazuri de îmbolnăvire şi 9 decese, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor de la Beijing. În afara Chinei, virusul a ajuns deja în cinci ţări, înclusiv în Statele Unite.

Pentru a reduce încetini răspândirea epidemiei, autorităţile chineze au cerut populaţiei din provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia, să evite întâlnirile publice.

Autorităţile au mai anunţat că 2.197 de persoane care au fost în contact aproapiat cu persoanele infectate au fost izolate şi sunt sub observaţie în prezent, din care 765 au ieşit deja din carantină.

În afara Chinei, virusul a fost deja confirmat la persoane care au ajuns în Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan.

PRIMUL CAZ ÎN SUA

Marţi, autorităţile din Statele Unite au confirmat primul caz de persoană diagnosticată cu noul coronavirus pe teritoriul său: un pasager venit din China la Seattle (coasta de vest al Statelor Unite).

Anunţul a fost făcut de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care a precizat că pacientul este într-o stare bună.

Instituţia se aşteaptă la apariţia altor cazuri în SUA şi a dezvoltat deja un nou test pentru identificarea virusului, fiind în discuţii cu alte agenţii guvernamentale pentru dezvoltarea unui vaccin pentru noul virus.

Tot marţi, Comisia Naţională de Sănătate din China a precizat că există deja indicii că virusul se răspândeşte prin “transmisie respiratorie”.

“În ultima perioadă a existat o creştere semnificativă a numărului de cazuri, asociată cu faptul că am început să înţelegem mai bine boala, am îmbunătăţit metodele de diagnostic şi am optimizat distribuţia de kituri de diagnostic”, a declarat viceministrul chinez Li Bin, citat de Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are programată astăzi o reuniune de urgenţă pentru a determina dacă epidemia provocată de noul coronavirus reprezintă o urgenţă mondială în materie de sănătate.

CUM A IZBUCNIT EPIDEMIA

Virusul a fost detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan, provincia Hubei, în 12 decembrie 2019. De altfel, presa internaţională începe tot mai mult să folosească denumirea "coronavirusul Wuhan".

Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeaşi familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).

Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.

SARS a infectat peste 8.000 de persoane şi a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia şi a afectat 37 de state în 2002 şi 2003.

Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. Până acum, MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.

viewscnt