COVID-19 la copii: Majoritatea sunt cazuri uşoare şi se recuperează complet în câteva săptămâni

COVID-19 la copii: Majoritatea sunt cazuri uşoare şi se recuperează complet în câteva săptămâni

Majoritatea copiilor care au făcut COVID-19 anul trecut au avut forme uşoare, nu au necesitat îngrijiri medicale şi şi-au revenit complet în câteva săptămâni de la infecţie, este concluzia unor noi cercetări.

Două studii conduse de Murdoch Children's Research Institute (MCRI) în 2020 au arătat că în cazul copiilor care au făcut COVID-19, simptomele au fost mai blânde şi complicaţiile mai puţin severe comparativ cu adulţii. Dintre cei 171 de copii cu vârsta sub 18 ani care au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2 în Victoria în cele şapte luni până la 28 octombrie 2020, 58% aveau forme uşoare, 36% au fost asimptomatici şi 5% au avut formă moderată.

Dr. MCS Shidan Tosif a spus că toţi copiii şi-au revenit bine, iar simptomele comune pe termen lung ale tusei şi oboselii nu au persistat după opt săptămâni.

„Spre deosebire de adulţii care pot experimenta probleme de sănătate continue şi grave, cum ar fi oboseala şi probleme pulmonare, chiar şi în cazul celor care au avut o formă uşoară de COVID-19, la aceşti copii încă nu am văzut efecte pe termen lung, de peste două luni”, a spus dr. MCS Shidan Tosif.

Dr. MCL Laila Ibrahim a declarat că studiul său, publicat în The Medical Journal of Australia, care a implicat 16 spitale din toată Australia, a arătat că sunt mai puţin susceptibili de a fi afectaţi de COVID-19 copiii în comparaţie cu adulţii.

Datele, urmărite prin reţeaua de cercetare pediatrică în departamentele de urgenţă International Collaborative (PREDICT), au implicat copii care au fost pozitivi la SARS-CoV-2, în cele şapte luni până la 30 septembrie 2020. Din 426 de prezentări la spital, 393 de copii au fost pozitivi la COVID-19 şi majoritatea au avut forme uşoare care nu au necesitat intervenţie medicală. Numai un copil a avut COVID-19 sever şi alţi doi copii au dezvoltat sindromul multisistemului inflamator pediatric, asociat temporar cu SARS-CoV-2 (PIMS-TS).

Studiul a constatat că doar 12% au fost internaţi în spital, iar 4% au fost trataţi acasă de la distanţă de un program Hospital-in-the-Home.,,Internările în spital au fost, în general, scurte, pentru observare sau rehidratare a fluidelor”, a spus dr. Ibrahim. Un alt studiu american reliefa că sindromul legat de COVID-19 a afectat aproape 4.000 de copii din Statele Unite în ultimul an. 

viewscnt