Noi studii realizate în Israel, ţara cu cea mai mare rată de imunizare din lume, confirmă că femeile vaccinate împotriva Covid-19 în perioada de sarcină transferă anticorpi nou-născuţilor.
În ianuarie, femeile gravide au fost incluse pe lista categoriilor prioritare care trebuie vaccinate împotriva Covid-19 în Israel, autorităţile considerând că vaccinul nu reprezintă niciun risc nici pentru femeie, nici pentru făt.
Noul studiu, realizat de cercetători de la Centrul medical al Universităţii Hadassah din Ierusalim, a inclus 20 de femei însărcinate care au primit ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech, în al treilea trimestru de sarcină.
După vaccinare, autorii studiului au detectat anticorpi specifici SARS-CoV-2 la toate femeile incluse în studiu, dar şi la nou-născuţi, anticorpii fiind transferaţi prin placenta.
"Studiul nostru arată că vaccinarea femeilor gravide oferă protecţie maternală şi neonatală la infecţia cu SARS-CoV-2", se arată în studiul citat de Reuters.
În februarie, companiile Pfizer şi BioNTech, care au dezvoltat vaccinul anti-Covid-19 folosit în Israel, au demarat un studiu clinic internaţional cu 4.000 de voluntari pentru a testa siguranţa şi eficacitatea vaccinului la femeile gravide sănătoase.
În cadrul studiului va fi evaluată şi protecţia oferită prin vaccinare nou-născuţilor.
Anterior, compania Pfizer a precizat că vaccinarea femeilor gravide cu vaccinul Pfizer/BioNTech este o decizie care aparţine autorităţilor de reglementare.
Autoritatea de reglementare din UE în acest domeniu, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), a precizat în decembrie că imunizarea femeilor gravide împotriva Covid-19 trebuie evaluată de la caz la caz.