România are un deficit istoric în comerţul exterior cu produse farmaceutice, în condiţiile în care exportă medicamente generice ieftine şi importă cantităţi mari de produse, inclusiv inovative, mult mai scumpe. Totuşi, ultimele statistici oficiale arată că, în primele trei luni ale acestui an, exporturile au crescut mult mai repede decât importurile, continuând tendinţa din ultimii doi ani.
Astfel, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 551,2 milioane euro în perioada ianuarie-martie 2025, în creştere cu 20,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultat de 360medical.ro.
Mai mult, media lunară a exporturilor de astfel de produse a depăşit 180 milioane euro în primul trimestru din acest an - faţă de o medie lunară de sub 100 de milioane euro cu doar doi ani în urmă.
În acelaşi timp, România a importat produse medicale şi farmaceutice în valoare de 1,68 miliarde euro în primele trei luni din 2025, în creştere cu 9,1% faţă de perioada echivalentă din 2024.
Astfel, România a înregistrat, în primul trimestru din acest an, un deficit în comerţul internaţional cu produse medicale şi farmaceutice în valoare de 1,128 miliarde euro (faţă de 1,085 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2024).
În ultimii ani, creşterea deficitului a fost corelată cu avansul puternic al pieţei farmaceutice interne, acoperită în mare parte din import.
Anul trecut, piaţa farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi prin farmacii şi spitale, a crescut cu 13,8% faţă de anul precedent, până la 34,1 miliarde lei (6,86 miliarde euro). În schimb, consumul de medicamente a scăzut cu 1,7%, la 710 milioane de cutii.
În 2024, exporturile de produse medicale şi farmaceutice ale României au însumat 1,927 miliarde euro, în creştere cu 58,5% faţă de anul precedent, iar importurile au fost de 6,18 miliarde euro, în urcare cu 19,9%.