Nu toate persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 dezvoltă protecţie suficientă în faţa SARS-COV-2, dar acest lucru nu ar trebui să ne îngrijoreze, e de părere dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, care a confirmat decesul unei persoane în vârstă de 72 de ani care a făcut COVID-19, fiind infectată cu tulpina Delta, deşi era vaccinată cu schemă completă.
Dr. Adriana Pistol a spus în cadrul conferinţei de presă de astăzi, susţinută de conducerea CNCAV privind stadiul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, că persoana infectată cu tulpina Delta, vaccinată cu ambele doze, avea multiple comorbidităţi.
,,Nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că nimeni nu susţine că astfel de lucruri nu se pot întâmpla, sunt persoane care din cauza patologiilor pe care le au sau chiar a vârstei asociate cu patologiile respective, nu dezvoltă protecţie suficientă la vaccin. Important este că alţii 19 nu au decedat, deşi aveau şi ei comorbidităţi importante. Recomand să fie văzută întotdeauna cu predilecţie partea plină a paharului, deci totuşi vaccinul poate să salveze oameni chiar dacă se întâmplă şi accidente nefericite”, a precizat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 544 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Este al doilea deces înregistrat în România la un pacient COVID-19 infectat cu tulpina indiană Delta şi vaccinat anterior cu schemă completă, după un alt caz raportat de INSP săptămâna trecută - tot o persoană cu vârsta peste 70 de ani, care suferea de comorbidităţi.
Dr. Valeriu Gheorghiţă a subliniat însă că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele vaccinate faţă de persoanele nevaccinate, în cazul infecţiei cu tulpina Delta şi de asemenea, formele clinice de îmbolnăvire sunt mai uşoare în cazul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19.
,,Şi în cazul variantei Delta trebuie să fim prudenţi şi să respectăm măsurile de prevenţie chiar dacă suntem vaccinaţi”, îndeamnă Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19. Referitor la vaccinare, medicul infecţionist susţine că ,,eficienţa vaccinării se menţine la peste 90% şi în cazul tulpinii indiene Delta, atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave şi a deceselor”.