O echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Virginia, Mayo Clinic şi Universitatea Rutgers, Statele Unite, a descoperit un proces natural de "reparare" a neuronilor la nivelul creierului, care ar putea sta la baza dezvoltării unui nou tratament pentru epilepsie.
Medicamentele pentru prevenirea convulsiilor asociate epilepsiei nu sunt eficace la circa o treime dintre pacienţi, iar cercetătorii încearcă de mult timp să dezvolte noi tratamente mai bune pentru această afecţiune.
Noua descoperire, descrisă într-un studiu publicat recent în "Cell Reports", are potenţialul de a indica o nouă abordare terapeutică, inspirată din răspunsul imun natural existent la nivelul creierului.
Cercetătorii au folosit o tehnologie de imagistică de ultimă generaţie (microscop cu doi fotoni), care le-a permis să observe, pentru prima dată, modul în care celulele microgliale, care reprezintă circa 5% dintre celulele sistemului nervos central, nu doar înlătură celulele nervoase degenerate sau fibrele nervoase dezafectate, ci au capacitatea de a "repara" neuronii afectaţi în urma unei crize, de exemplu.
Astfel, cercetătorii au observat la microscop ce se întâmplă în creierul unui şoarece după o convulsie severă şi au observat că celulele microgliale formează nişte "pungi", care nu aspiră materialul celular distrus, ci au rolul de a vindeca dendritele - proiecţii ramificate ale neuronilor prin care se transmite impulsul nervos.
Aceste "pungi", pe care cercetătorii le-au denumit "pungi de procesare microglială", au rămas active timp de câteva ore, iar după acest interval dendritele ţintite de acest proces erau mai sănătoase decât cele care nu au primit o astfel de asistenţă.
"Existau tot mai multe indicii genetice că celulele microgliale pot fi folosite pentru a reduce impactul crizelor, dar lipsea până acum o dovadă directă, vizibilă, a acestui proces", a explicat dr. Ukpong B. Eyo de la Departamentul de Neuroştiinţă al Universităţii din Virginia şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
"Rezultatele noastre indică faptul că celulele microgliale nu doar curăţă 'deşeurile', ci oferă şi suport structural pentru integritatea neuronală ce poate avea implicaţii dincolo de zona crizelor epileptice", a completat cercetătorul.
Echipa de cercetători consideră că descoperirea poate avea implicaţii majore, inclusiv asupra unei potenţiale noi abordări terapeutice în cazul epilepsiei, şi a început deja să studieze mecanismele precise care reglează interacţiunile observate.
Institutul Naţional de Sănătate (National Institutes of Health - NIH) din SUA a oferit deja o finanţare de 5 milioane de dolari echipei conduse de dr. Eyo pentru a continua studiile privind rolul celulelor microgliale.