Cercetătorii lucrează de zor la un detector pe bază de senzori pentru halitoză, respiraţia urât mirositoare care poate fi cauzată de consumul anumitor alimente, igienă orală precară sau anumite boli.
Senzorul la care lucrează oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud va putea detecta hidrogenul sulfurat, astfel că datorită ştiinţei, în curând ar putea exista o modalitate mai uşoară de a afla dacă suferi de halitoză.
Echipa condusă de dr. Doo Kim, de la Institutul Avansat de Ştiinţă şi Tehnologie din Coreea de Sud - a supus unei soluţii de sare de metal, clorură de sodiu, nanoparticule de metal de platină şi tungsten, un metal rar, la o fabricare tehnică numită electrospinning, producând fibre mici.
Studiile anterioare au arătat că atunci când oxizii metalici reacţionează cu gazele care conţin sulf, acestea suferă modificări electrice care pot fi măsurate. Deci, cercetătorii şi-au încălzit nanofibrele, provocând oxidarea tungstenului.
Nanofibrele au avut cea mai mare reacţie la hidrogenul sulfurat atunci când soluţia lor conţinea cantităţi egale de platină şi tungsten. Cercetătorii au testat câteva alte gaze care conţin sulf, cum ar fi sulfura de dimetil şi metil mercaptanul, dar fibrele lor erau cel mai susceptibile la hidrogenul sulfurat.
Cercetătorii au dezvoltat un mic senzor, un prototip pentru a detecta respiraţia urât mirositoare care combină electrozii de aur acoperiţi cu nanofibre cu senzori care detectează gazul, umiditatea, temperatura şi presiunea. Identifică corect respiraţia urât mirositoare din aerul expirat, fără echipamente speciale de colectare sau filtrare, 86% din timp.
,,Acest dispozitiv ar putea fi produs pentru a pune un diagnostic rapid şi uşor de respiraţie urât mirositoare”, spun cercetătorii coreeni. Cel mai bun mod de a preveni respiraţia urât mirositoare este de a evita alimentele vinovate de producerea halitozei şi tutunul şi de-a avea o igienă orală riguroasă.