Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor săi diagnosticaţi cu patologii din sfera Urologiei un portofoliu complet de echipamente de înaltă performanţă pentru diagnostic şi tratament şi o echipă medicală de prestigiu, cu vastă experienţă şi rezultate de succes, conectată în permanenţă la cele mai recente şi moderne protocoale terapeutice, realizate minim invaziv sau robotic.
Diagnosticarea precisă, esenţială pentru reuşita terapeutică
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la o gamă completă de echipamente de imagistică medicală convenţională şi de medicină nucleară, cu ajutorul cărora se pot diagnostica cu precizie afecţiunile urologice.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) multiparametrică a prostatei este o modalitate avansată de diagnostic al cancerului de prostată, care combină achiziţia de imagini RMN anatomice şi funcţionale, permiţând astfel medicului să diferenţieze cancerele cu risc scăzut de cele în stadii avansate. Rezultatul obţinut ghidează apoi abordul terapeutic adecvat.

La SANADOR, IRM multiparametric de prostată este realizată cu echipamentul RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla, cel mai puternic şi sofisticat scanner al corpului uman aprobat pentru uz clinic. Acest echipament oferă imagini de înaltă rezoluţie, timp de examinare redus şi diminuează la maximum nivelul de stres pentru pacient. Investigaţia RMN nu iradiază, este nedureroasă şi permite diagnosticarea rapidă şi precisă a afecţiunii.
În plus, pacienţii cu afecţiuni ale prostatei pot beneficia, la Spitalul Clinic SANADOR, de o tehnologie imagistică avansată, ecografia de fuziune. Ecograful bk3000 permite fuzionarea imaginilor obţinute prin rezonanţă magnetică (RMN multiparametric) cu imaginile obţinute ecografic în timp real.
Cu ajutorul ecografului bk3000, pacienţii suspecţi de cancer de prostată pot beneficia de biopsii ţintite – fusion biopsy – efectuate rapid şi cu riscuri mai mici decât în cazul altor proceduri similare. Chiar mai important, diagnosticul este foarte precis şi sunt evitate astfel cazurile în care ar fi necesară o repuncţionare.
Intervenţii urologice complexe abordate minim invaziv
Investigaţiile şi intervenţiile efectuate la Spitalul Clinic SANADOR cuprind întreaga gamă de proceduri diagnostice şi terapeutice pentru patologia aparatului urogenital, de la intervenţii minim invazive până la cele reconstructive sau oncologice de mare anvergură.
Secţia Urologie din Spitalul Clinic SANADOR, condusă de Conf. Dr. Marcian Manu, asigură intervenţii minim invazive pentru afecţiunile aparatului urinar şi pentru cele ale aparatului reproducător masculin.

Chirurgia urologică se realizează fără bisturiu, endoscopic, laparoscopic sau robotic, fără durere, curativ sau profilactic, pe baza celor mai noi dovezi medicale existente în literatura de specialitate. Chirurgia urologică este adresată specific fiecărui pacient, folosind algoritmul corect şi complet de investigaţie şi tratament, în conformitate cu ghidurile european şi american de practică urologică.
Pentru litiază, la Spitalul Clinic SANADOR, pot fi efectuate o gamă extinsă de proceduri minim invazive: uretroscopie, cistoscopie, ureterorenoscopie, montarea de sondă double-j, litotriţie extracorporală cu unde de şoc (ESWL), ureteroscopie semirigidă sau flexibilă cu litotriţie laser sau balistică, nefrolitotomie percutană (NLP).
Printre intervenţiile urologice de înaltă complexitate, realizate la SANADOR prin chirurgie clasică, minim invaziv sau robotic, se numără:
- nefrectomia – ablaţia chirurgicală parţială sau totală a unui rinichi sau a ambilor rinichi – deschisă, laparoscopică sau robotică;
- nefroureterotomie radicală cu cistectomie perimeatică – ablaţia chirurgicală a rinichiului şi a ureterului în cazul tumorilor uroteliale;
- cistectomia – îndepărtarea parţială sau totală a vezicii urinare cu derivaţie urinară uretero-intestinală sau prin neovezică de substituţie;
- prostatectomia – procedură chirurgicală prin care se îndepărtează prostata, pe cale clasică, laparoscopică sau robotică;
- ureterectomia segmentară – rezecţia unui segment patologic de ureter în cazul tumorilor uroteliale;
- reimplantarea uretero-vezicală.
Chirurgie robotică de ultimă generaţie, da Vinci Xi, la SANADOR
Spitalul Clinic SANADOR şi-a completat în 2020 portofoliul de echipamente medicale de elită cu cel mai performant robot chirurgical al momentului, din lume: da Vinci Xi, care asigură o acurateţe de excepţie a actului operator, cu prognostic postoperator foarte bun. Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ mai puţine complicaţii (precum infecţiile), durere şi sângerare reduse, cicatrici mai mici şi mai puţin vizibile, recuperare rapidă şi perioadă de spitalizare mai scurtă.
Cea mai nouă generaţie de roboţi chirurgicali – da Vinci Xi – permite efectuarea cu maximă precizie a unor intervenţii dificile şi chiar a impus chirurgia robotică drept tratament de primă intenţie pentru unele afecţiuni urologice. Chirurgia robotică este recomandată de primă intenţie pentru prostatectomii (intervenţii prin care este îndepărtată chirurgical prostata) parţiale sau radicale. De asemenea, chirurgia robotică este recomandată pentru nefrectomii parţiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare şi, foarte important, prezervarea sfincterului uretral şi a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcţională mai bună a continenţei şi a potenţei”, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto), medic primar Urologie cu competenţe în chirurgia laparoscopică şi robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică şi Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.