Ficatul este un organ esenţial, care are numeroase funcţii în organism, inclusiv fabricarea proteinelor şi a factorilor de coagulare a sângelui, fabricarea trigliceridelor şi a colesterolului, sinteza glicogenului şi producţia de bilă.
Datorită importanţei vitale a acestui organ, a fost înfiinţat Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, pentru a veni în ajutorul pacienţilor cu o abordare care integrează cele mai avansate metode de investigaţii, consultaţiile la specialişti renumiţi şi foarte experimentaţi, şi tratamentele de ultimă generaţie, până la transplantul hepatic. Prof. Dr. Irinel Popescu, medic primar Chirurgie generală, cel care a realizat primele transplanturi hepatice în România, este coordonatorul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR.
Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice
Ficatul poate suferi de o paletă largă de afecţiuni, precum: hepatite virale, toxice, medicamentoase, autoimune; ciroză hepatică; chisturi hidatice; tumori solide (benigne/maligne); boala polichistică hepatică; abcese etc. Dacă nu sunt investigate corespunzător şi tratate corect, numeroase afecţiuni pot avansa până la o afectare hepatică ireversibilă.
În practica clinică, ghidurile medicale reprezintă recomandări decizionale. Cu toate acestea, pot fi cazuri în care conformitatea ghidurilor nu reflectă şi cea mai bună abordare terapeutică pentru fiecare pacient, cazuri în care stabilirea tratamentului se face printr-o abordare individualizată, de către un consiliu multidisciplinar.
Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR din Spitalul Clinic SANADOR integrează mai multe departamente medicale şi chirurgicale, în vederea diagnosticării, tratării şi monitorizării bolilor hepatice la cel mai înalt nivel de competenţă, cu ajutorul specialiştilor foarte bine pregătiţi şi cu o experienţă vastă, beneficiind de tehnologii medicale avansate.
Departamentele implicate în depistarea şi tratarea afecţiunilor hepatice, la Spitalul Clinic SANADOR, includ:
- Gastroenterologie;
- Hepatologie;
- Chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic;
- Analize de laborator;
- Anatomie patologică;
- Anestezie şi terapie intensivă;
- Endoscopie diagnostică şi intervenţională;
- Oncologie medicală;
- Radiologie-imagistică medicală;
- Radiologie intervenţională;
- Testări specifice de tip FibroScan/FibroMax.
Simptome insidioase în cazul bolilor hepatice
Simptomatologia bolilor hepatice poate varia mult, în funcţie de tipul bolii. De obicei, simptomele apar după ce o cantitate semnificativă de ţesut hepatic este deja deteriorată. Unul dintre obiectivele Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice este de a examina şi evalua periodic pacienţii ce prezintă factorii de risc pentru anumite patologii hepatice, pentru a determina dacă sunt sau nu susceptibili de a dezvolta cancer, cu scopul general de a reduce morbiditatea şi mortalitatea cauzate de cancerul hepatic.
Se estimează că doar aproximativ 30% din pacienţii cu hepatocarcinom (cancer hepatic) sunt diagnosticaţi în prezent în stadii incipiente. Pentru astfel de pacienţi există terapii curative, iar un program de screening eficient este esenţial pentru identificarea hepatocarcinoamelor în stadii precoce, eficienţa tratamentului fiind dictată şi de stadiul bolii la momentul diagnosticului.
Orice afecţiune hepatică trebuie atent monitorizată şi evaluată periodic, iar pentru depistarea cauzei patologiei, Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR oferă o paletă largă de examinări şi investigaţii în vederea adoptării celei ai adecvate conduite terapeutice specifice pentru fiecare patologie în parte.
Tratamentul complex al afecţiunilor hepatice
Complexitatea tratamentului pentru bolile ficatului diferă în funcţie de tipul, cauza şi severitatea bolii. Astfel, tratamentul poate varia de la regim igieno-dietetic strict şi tratament medicamentos în cazul steatohepatitelor, al steatozei hepatice simplă sau al unor hepatite acute, la tratamente realizate prin radiologie intervenţională în cazurile în care există indicaţie în acest sens, până la intervenţii chirurgicală, ce pot fi minim invazive, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, sau clasice, deschise.
Din acest motiv, în cadrul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, medicii colaborează eficient şi constructiv, acelaşi pacient putând beneficia simultan sau succesiv de mai multe metode de tratament.
Transplantul hepatic
Transplantul hepatic reprezintă tratamentul preferat pentru stadiile incipiente de hepatocarcinom nerezecabil şi ciroză hepatică. Transplantul se poate realiza cu ficat întreg de la donator în moarte cerebrala sau cu hemificat de la donator viu.
La Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020, echipa chirurgicală a Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, a efectuat primul transplant hepatic de la donator viu, într-o unitate sanitară din sistemul privat din România.
În iunie 2021, aceeaşi echipă chirurgicală de marte prestigiu a realizat un nou transplant hepatic de la donator în viaţă. În premieră pentru România, recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, cu beneficii importante pentru donator, datorită siguranţei sporite şi controlului superior oferite de intervenţia laparoscopică, asigurând o recuperare postoperatorie mult mai rapidă.
Intervenţia, în premieră naţională, a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR şi datorită dotărilor de echipamente şi tehnologii medicale de ultimă generaţie: sistemul de laparoscopie 3D Olympus, utilizat pentru recoltarea asistată laparoscopică, microscopul Zeiss Kinevo 900, utilizat pentru microsuturile vasculare ale porţiunii de ficat transplantate, ecograful bk3000, utilizat pentru ecografia intraoperatorie, sistemul de autotransfuzie, care se adaugă dotărilor structurale de vârf disponibile la Spitalul Clinic SANADOR în blocul operator, prevăzut cu hote cu flux laminar şi centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operaţie, pentru reducerea posibilităţii de apariţie a infecţiilor nosocomiale.
Transplantul hepatic de la donator în viaţă este cea mai complexă intervenţie din chirurgia hepatică. Realizarea unor astfel de intervenţii la SANADOR este posibilă datorită echipelor multidisciplinare care funcţionează în cadrul Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu.