Aproximativ 1,3 milioane de persoane care nu s-au confruntat cu probleme de sănătate emoţională înainte de pandemia de COVID-19 este posibil să necesite tratament pentru anxietate moderată până la severă. Specialiştii în sănătate mintală, prezenţi la dezbaterea MentalHealth360, organizată de redacţia 360medical.ro cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, au subliniat că numărul persoanelor cu tulburări de somn, tulburările depresive şi tulburări anxioase a crescut în ultimul an. Problemele nu ţin însă doar de avalanşa de cazuri din sfera sănătăţii mintale, ci şi de stigma pacienţilor psihiatrici.
,,În ultimul an a crescut numărul cazurilor cu 30% la noi în clinică şi cel mai frecvent ne-am confruntat cu tulburările de somn. În acelaşi timp, tulburările depresive şi tulburările anxioase au avut o creştere constantă pe perioada pandemiei. Este important pentru noi să reuşim să destigmatizăm pacientul psihiatric şi să diagnosticăm cât mai devreme cazurile, astfel încât să nu ne trezim cu o avalanşă de cazuri severe în timp, şi nu doar din cauza virusului în sine, ci şi din cauza aceste panici pe care omul obişnuit trebuie s-o tolereze şi cu care trebuie să se descurce”, a declarat la dezbaterea MentalHealth360 dr. Alexandru Aricescu, medic primar psihiatrie la Clinica Nutrimed din Bucureşti.
Dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS, prezentă la dezbatere a afirmat că după aplicarea vaccinului împotriva COVID-19 la populaţia americană, nivelul de anxietate şi depresie al întregii populaţii a scăzut cu 14%. ,,Îndemnul pentru vaccinare poate să reducă stresul. Oamenii s-au simţit mai optimişti, disponibilitatea vaccinării i-a făcut să se simtă mai încrezători în legătură cu evoluţia acestei pandemii”, a afirmat dr. Adela Cojan.
Medicul psihiatru a subliniat că ţine de fiecare specialist în parte să îi ajute şi să-i încurajeze pe oamenii care cer ajutorul, dar şi de fiecare prieten, părinte, frate, coleg de serviciu atunci când întâlnesc persoane care au probleme de sănătate să le direcţioneze către un specialist în sănătate mintală.
Referitor la stigma care există în societatea românească legată de bolile psihice, dr. Alexandru Aricescu a semnalat o problemă cu care s-au confruntat mai mulţi pacienţi de-ai săi, dornici să doneze sânge, în contextul în care România este codaşă la acest capitol al donării.
,,Eu sunt donator de sânge, am peste 50 de donări în prezent şi mă bucur să fac acest lucru ori de câte ori am ocazia. Recent m-am trezit cu mesaje, cu întrebări de la pacienţii mei care au încercat să meargă la Centrul de transfuzie sangvină şi s-au trezit respinşi, pur şi simplu pentru că anterior trecuseră printr-un episod depresiv sau pur şi simplu pentru că au avut o tulburare anxioasă, pe care au tratat-o şi acum erau bine. Nu mai erau pe niciun fel de tratament în prezent şi cu toate acestea bolile psihice sunt pe lista de afecţiuni care necesită excluderea de la donare din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină nu doar din Bucureşti, ci din toată ţara. Eu cred că este necesar la nivel instituţionalizat, la nivelul factorilor decidenţi să reuşim să îmbunătăţim aceste aspecte şi să reuşim să eliminăm cât mai mult din stigma pacienţilor psihiatrici, pentru că altminteri ne vom trezi în situaţia în care oamenii vor refuza să ceară ajutorul, vor strânge din dinţi şi de la o banală insomnie sau tulburare anxioasă care ar fi putut fi tratată din timp ne putem trezi cu o agravare a simptomatologiei şi cu multe cazuri severe care să necesite spitalizarea sau cu tentative de suicid şi cu avalanşe de astfel de cazuri în următorii ani”, a avertizat dr. Aricescu.
Puteti urmări
[VIDEO] Mituri despre vizita la psihiatru şi medicaţia psihiatrică