Experienţa primului an de pandemie a demonstrat că infecţia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se manifestă foarte diferit de la un pacient la altul, iar specialiştii încearcă să ţină sub control atât boala, cât şi consecinţele pandemiei. Pacienţii care au avut forme severe, cei care au dezvoltat complicaţii multiple şi au avut nevoie de asistenţă în unităţile de terapie intensivă pentru perioade mai îndelungate, precum şi cei care au fost ventilaţi mecanic prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea de sechele sau simptome persistente post-COVID. Totuşi, şi pacienţii cu forme uşoare, cel mai frecvent aflaţi în autoizolare la domiciliu, pot ascunde afectări organice serioase, astfel că o evaluare medicală completă este indicată şi acestora.
Importanţa evaluării post-Covid-19
Oboseala accentuată, problemele de concentrare sau problemele cu respiraţia, care persistă în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi nu sunt tratate la timp, scad calitatea vieţii pacientului şi pot genera alte afecţiuni grave.
Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecţioase la Spitalul Clinic SANADOR şi coordonatorul Centrului SANADOR de vaccinare anti-COVID, vorbeşte despre importanţa evaluării post-COVID şi care sunt investigaţiile recomandate, în interviul de mai jos.
Simptomele post-COVID
Principalele simptome care pot determina pacientul care a avut COVID să ajungă la medic pentru evaluare sunt: oboseala accentuată, disconfortul toracic, durerile articulare, mialgiile, insomnia, reducerea apetitului, scăderea calităţii vieţii.
Pacientul poate acuza şi o serie de afectări psihologice şi cognitive: tulburare de stres, memorie deficitară, concentraţie slabă, anxietate/depresie.
Din sfera ORL, anosmia sau lipsa mirosului este principala disfuncţie acuzată de pacienţii care s-au vindecat de infecţia cu noul coronavirus. Tabloul clinic complet al simptomelor din sfera ORL raportate după infecţia cu SARS-CoV-2 este însă mult mai amplu: tuse uscată sau productivă, tulburări ale mirosului, afectarea gustului, cefalee, dispnee, sindrom sicca, hipertrofie amigdaliană, infecţii ale căilor respiratorii superioare, rinoree, obstrucţie sau congestie nazală, vertij, odino/disfagie, parestezii faringiene, hipoacuzie.
Pachet complet de evaluare post-COVID, disponibil la SANADOR
Specialiştii Spitalului Clinic SANADOR au conceput un pachet complex şi complet de evaluare post-COVID, prin care pacienţii pot afla dacă se confruntă cu afectări organice asimptomatice şi pot beneficia de tratamentul necesar.
Pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR cuprinde:
- CT toracic;
- consulturi de Cardiologie şi Pneumologie;
- teste funcţionale (spirometrie, EKG);
- analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM şi IgG pentru SARS-CoV-2;
- dozarea de anticorpi neutralizanţi;
- teste de laborator pentru evaluarea funcţiei hepatice, a coagulării, a funcţiei pulmonare;
- hemoleucogramă;
- markerii de inflamaţie.
Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienţilor cu forme medii şi severe ale bolii, care necesită internare. Aceşti pacienţi pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului şi/sau a pericardului, dar şi de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce şi o decompensare a bolilor cardiace preexistente.
Şi pacienţii care au dezvoltat forme uşoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice şi dificultăţi respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.
Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcţiei pulmonare, în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecţia cu virusul SARS-CoV-2.
Pachetul de evaluare post-COVID disponibil la SANADOR include şi dozarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 tip IgM şi IgG. Aceste teste determină anticorpii împotriva proteinei N (din structura nucleocapsidei care înveleşte acidul nucleic viral). Testarea acestor anticorpi este indicată pentru a vedea dacă pacientul a dezvoltat anticorpi în urma infecţiei.
Află mai mult despre pachetul de evaluare post-COVID.
Dozarea anticorpilor neutralizanţi (anti-spike RBD)
La SANADOR, este disponibilă o gamă completă de teste pentru identificarea SARS-CoV-2 şi a anticorpilor produşi de organismul uman la contactul cu acest virus. Un test important este cel de dozare cantitativă a anticorpilor neutralizanţi împotriva noului coronavirus. Testul se adresează deopotrivă persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19 (după minimum 10 zile de la a doua doză), dar şi persoanelor care au trecut prin infecţia cu noul coronavirus, şi identifică anticorpi împotriva proteinei S a virusului (S – spike, după aspectul de „ţepi” de pe învelişul extern al virusului).
Testul, care determină cantitativ anticorpii neutralizanţi, se realizează prin recoltarea de sânge în oricare din centrele SANADOR, iar rezultatul poate fi verificat online, pe baza codului de probă.
Anticorpii neutralizanţi (anti-spike RBD) sunt cei care împiedică ataşarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane. Anticorpii se leagă de zonele S1 şi S2 ale glicoproteinei S şi astfel împiedică virusul să infecteze celula umană. Din acest motiv, aceşti anticorpi poartă denumirea de anticorpi neutralizanţi.
Dozarea cantitativă a anticorpilor neutralizanţi împotriva noului coronavirus este disponibilă şi ca analiză individuală, dar este inclusă şi în pachetul de evaluare post-COVID.
SANADOR – partener medical de încredere în lupta cu noul coronavirus
SANADOR continuă să fie un partener medical de încredere pentru pacienţii săi în lupta cu noul coronavirus, punând la dispoziţia acestora toate facilităţile existente pe piaţa medicală internaţională: testări pentru identificarea virusului, testări de screening al mutaţiilor, testări pentru anticorpi, pachet complet de evaluare post-COVID, dar şi un centru autorizat de Ministerul Sănătăţii pentru vaccinare împotriva COVID-19.